Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане първи Проект на предложения за измененията и допълнения на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Разработването на концепция за промяна начина на управлението на морските плажове е сред основните приоритети, по които Министерство на туризма работи през последната година. В резултат бе разработен „Модел на концепция за групиране, класифициране и категоризиране на морски плажове и изменение на методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане“.

След прехвърляне управлението на морските плажове, бе анализирана информацията от наличната документация, на основата, на което предложените промени залегнаха в публикувания първи проект на изменение и допълнение на ЗУЧК. Те предвиждат морските плажове да бъдат групирани съобразно техните физико-географски дадености и видовете туристически услуги, които могат да бъдат предоставяни в рамките на дейностите по стопанисването им. Съгласно новите предложения, министърът на туризма ще извършва групиране на морските плажове по функционалност и характеристики, които влияят върху възможните начини на ползването им. Въвежда се и изискване минималният размер на концесионното плащане, съответно на наемната цена, да бъдат определяни по начин, гарантиращ обективно най-доброто съотношение между качество и цена.

Основната цел е да се намали цената на предлаганите плажни принадлежности, като същевременно се насърчат концесионерите и наемателите да предлагат повече услуги на плажа. Групирането ще позволи да се отчетат индивидуалните характеристики на плажовете, като ще се вземат предвид дали те се намират в урбанизирана територия или не, каква леглова база има в близост, големината на ивицата, природните й особености и др. По този начин всяка категория плажове ще могат да се управляват по различен начин като се отчита търсенето и нуждите на потребителите на туристическа услуга. На тази основа се дефинират четири основни групи морски плажове:

  • Група I - Морски плажове, разположени в урбанизирани територии;
  • Група II - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, в близост до туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги;
  • Група III - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, отдалечени от туристическа дестинация, вкл. урбанизирани територии и/или къмпинги;
  • Група IV - Морски плажове с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм.

Обособяването на морските плажове в групи ще се извършва, въз основа на минимален набор от обективни критерии, включващи географското разположение на морския плаж; степента на урбанизация на териториите, прилежащи към морския плаж, природно-климатични и екологични характеристики, близост до туристически дестинации. За първите три групи се предлага и създаването на съответни под-групи, които да допринесе за още по-детайлното им разделение.

Предвижда се допълнително доразвиване и детайлизиране на диференцирането в отделна наредба към закона. Законопроектът въвежда и класификация на морските плажове, съобразно туристическите услуги, които могат да се предоставят на тях, въз основа на минимални изисквания за техния вид и качество.

Групирането на морските плажове, вкл. и по възможностите за ползването им, ще доведе в максимална степен до баланс между удовлетворяване на изискванията и нуждите на потребителите и предоставянето на различните видове туристически услуги. Създаването на отделни групи и класове морски плажове и прилагането на различен подход спрямо тях, се очаква да окаже пряко въздействие върху основните белези и бизнес модели, използвани при възлагането на концесии (съответно – договори за наем) на морски плажове.

С промените се цели постигането на устойчивото развитие и конкурентоспособност на националния туристически продукт, в съчетание с осигуряване защита на потребителите на туристическите услуги.

 

Дата на откриване: 30.6.2016 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Туризъм
Дата на приключване: 14.7.2016 г.


Промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие
Добави мнение