Прочетено: 1100

тв7

Песимистични са оценките на бизнеса за развитието на икономиката, борбата с корупцията и работата на институциите, показва проучване на Българската стопанска камара. Над половината от мениджърите на компании смятат, че през тази година средата за бизнес се е влошила, докато през миналата година това мнение са споделяли една трета от предприемачите.

Въпреки очевидното раздвижване на икономиката като цяло бизнесът остава скептичен в оценките и прогнозите си. Докато през миналата година едва една четвърт от компаниите отчитат влошаване на състоянието, през тази година по-ниски резултати са показали 40% от фирмите. При едва 10% се наблюдава подобрение на бизнес показателите в сравнение с 26 на сто през миналата година.

Какво точно се променя – 37% от компаниите са увеличили производството си в сравнение с миналата година, 47% - продажбите, 20% - износът. Добрата новина е, че през тази година 23% от фирмите са разкрили нови работни места, докато през миналата година това са направили само 14% . В същото време обаче през тази година едва една от десет компании е увеличила заплатите, докато през миналата година това са направили почти една четвърт от работодателите. През тази година в 20% от фирмите са намалили заплатите.

Бизнесът смята още, че през 2015 г. рязко се е увеличила корупцията, престъпността и сивата икономика. Най-сериозна остава корупцията при обществените поръчки, в съдебната система, МВР и в здравеопазването. Намаляват обаче негативните оценки за работата на митническите служби.

30% от фирмите са инвестирали в нови мощности, близо една четвърт в нови продукти и 17 на сто в обучение или наемане на нови хора.