Прочетено: 1428

bTV Новините 03.02.2016

Ако блокадата на границата ни с Гърция продължи седмица, това ще бъде фатално за много български фирми. Освен загубите за транспортните компании, може да се стигне и до фалит на дружества.

Грубите сметки показват, че транспортният бранш губи дневно по 150 евро за всеки тир. Натрупаните до момента загуби надскачат 300 хиляди лева. За да спестят поне част от глобите за закъснение, превозвачите може да ползват сертификати за форсмажор, което на практика е своеобразна извинителна бележка.
Компаниите, които работят за износ и чакат материали от Гърция рискуват повече от глоби за закъснение и може да фалират. При фалит загубите трудно могат да се изчислят, защото вече говорим за затваряне на фабрики и освобождаване на работници. Като теглим чертата, загубите може да гонят и стотици милиони.

Бизнесът все още определя случващото се като криза. Ако блокадите продължат обаче оценката ще бъде друга. „Вероятно над седмица ще бъде много фатално”, призна Веселин Илиев от БСК.

Проблемите не са свързани само с българо-гръцката търговия. Много наши фирми чакат доставки през гръцки пристанища, за да произведат автомобилни части и да ги изнесат - за Германия например.