Прочетено: 894

Нова ТВ, 8 март 2016 г.

Повече пари за студентите в специалности, към които бизнесът има интерес. Предложението идва от Министерството на образованието и е заложено като допълнителен стимул за по-голям прием в някои специалности.

Битката за повече нужни кадри продължава. Желанието на държавата е да привлече студенти в три области – математика, информатика и комуникационна и компютърна техника.

2000 лева за един студент – толкова предлага държавата на университетите, които приемат повече от предвидения план. С допълнителните финансови стимули министерството си поставя една цел - да увеличи приема с поне 300 студенти.

От 3000 места за математици - свободните са над 2600. При компютърните науки ситуацията е подобна. Капацитетът на университетите е за около 10 000 студенти. Търсят се над 5000. В IT сектора се търсят 29 000 кадри тази година, въпреки високото заплащане.

Приоритетни за държавата ще са общо 31 направления. Това означава, че кадрите са изключително нужни за бизнеса. Сред тях са педагогиката, машинното инженерство и металургията.