Прочетено: 1586

тв+, 12.04.2016 г.

България е лидер в Европа в подкрепата за инвестиции за изследването на космоса. Това показват данни на Евробарометър. От тази година страната ни е приета за член на Европейската космическа агенция. Това е независим орган, който годишно разпределя над 3,5 млрд. евро за високотехнологичните компании.

След като вече сме част от Европейската космическа агенции български фирми могат да се възползват от големи научни продукти и проекти.

Д- Р ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ КЛЪСТЕР „АЕРОКОСМИЧЕСКИ ТЕХНОЛОГИИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ“
„България плаща един членски внос от 1,2 млн. Евро на година, което е нищо по всякакви мащаби. 90 % от тази сума се връща към българските фирми. Тоест това е един вид израз на държавната политика за развитие на национална икономика на иновациите и Стратегията за интелегентна специализация. „

Идеята е да се привлекат фирми, които нямат нищо общо с космоса, но имат високотехнологично производство. Различни проучвания показват, че възвращаемостта на инвестицииите е около 400 %. От 2012 г. към Физическия факултет на Софийския университет има магистърска програма „Аерокосмическо инженерство и комуникации.“ Интерес у студентите не липсва, но отново проблем е финансирането.

ДОЦ. ПЛАМЕН ДАНКОВ СУ „ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“
„ Дойде ни една идея за студентски космически център. Пример за това как можеш да направиш нещо с ентусиазъм и с малко пари, но в един момент стигаш до ситуацията, в която ти трябват повече пари и ние сме спрели. Купихме апаратура, купихме антени, нямаме помещение. Не могат ни дадат едно просто помещение, близо до тавана.“

И въпреки всички тези пречки, страната ни е трета по производство на космически храни, които намират приложение не само в космоса, но и при кризисни ситуации. За новините на ТВ+ Десислава Томева.