Прочетено: 1801

БНТ, 20.06.2016 г.

Едва 13 000 души са били наети с еднодневни трудови договори в селското стопанство през миналата година, при общо заети в сектора 1,3 млн. души. Това показват данните, обявени от КТ Подкрепа днес.

Ваня Григоров, експерт КТ Подкрепа:

"Единственият начин, по който може да се свърши работа на земеделските производители, тъй като те са тези, които страдат от липсата на работна ръка, единственият начин, по който това може да се случи е към бюрата по труда да бъдат създадени дирекции, които регистрират хората, които имат желание и биха работили на полето".

Сериозни аргументи срещу еднодневните договори в сегашната им форма имат и самите земеделци.

Георги Василев, орехопроизводител:

"Много е трудно, ставайки в четири часа сутринта да берете рози, да попълвате договори на полето".

Василев се обяви и срещу внесената в Народното събрание поправка, според която сключването на еднодневни договори да може да се отлага с 14 дни след извършването на самата работа.

"На моите работници аз днес не мога да им взема личните данни, как да го направя след 14 дена, след 14 дена те работят при друг работодател".

Според работодателите еднодневните договори изсветляват сектора.

Снежана Славчева, Българска стопанска камара: 

"Проблемът на земеделските производители е много голям с оглед наемането на работна сила. В случая и двете страни са еднакво заинтересовани да се изсветлят отношенията предвид на това, че инспекцията по труда редовно извършва проверки".

Теодор Дечев, Асоциация на индустриалния капитал в България:

"Има група от хора, крайно неквалифицирани, бих казал почти социално изключени, които едновременно с това са единственият контингент, който участва в кампанийна работа като тридневно бране на череши".

От началото на годината регистрираните еднодневни договори са 102 000, контролът им обаче е труден.

Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда:

"Земеделските площи, притежавани от хилядите земеделски производители, понякога са отдалечени от областния център, в който са разположени териториалните ни структури за контрол, предполага придвижването с транспорт, придвижването по черни пътища, често пъти стигайки до обекта, който предстои да контролираме, работниците се опитват да избягат, не бива и да ги гоним".

Като решение на проблема работодатели и земеделци предлагат въвеждането на система за разплащане с ваучери или онлайн платформа за кратки трудови договори.