Прочетено: 1276

бТВ, 26.08.2016

Преговорите за минималните осигурителни доходи през следващата година се провалиха.

За първи път станахме свидетели на абсолютен бойкот от страна на бизнеса, който не се яви на срещите със синдикатите в социалното министерство.

Всяка година бизнесът и синдикатите договарят минималните суми, под които шефът няма право да ни осигурява. Те са различни за различните професии и длъжности. Тази година работодателските организации и призоваха членовете си да не подписват споразумения със синдикатите.

Призивът е чут, ако съдим от работните срещи в социалното министерство, които се проведоха тази седмица.

На тях по информация на bTV се е явил представител на работодателите само в една икономическа дейност от общо 85. В друга една са подписали споразумение извън срещите.

Миналата година се постигнаха договорки в 48 икономически дейности. В останалите праговете бяха увеличени с решение на социалния министър.

Христо е пенсионер и си докарва допълнителен доход като охранител. Шефът му го осигурява на минималния праг за тази длъжност, който сега е 420 лв. Всяка промяна на прага се отразява на джоба му.

Според шефа на Христо охранителните фирми са принудени да държат персонала си на минимума, за да печелят по-лесно държавни обществени поръчки. Така формират възможно най-ниската цена на офертите си.

„Държавата ни притиска към това да се държат хората на минимална заплата, на минимални прагове”, посочи Александър Иванов, собственик на охранителна фирма.

В охранителния бранш в момента няма синдикати, с които работодателите да преговарят за минималните осигурителни доходи. Затова размерът им определя социалното министерство.

Бизнесът категорично настоява праговете да отпаднат. Причините са, че след кризата драстично се разминавали с реалността в някои сектори, увеличавали сивата икономика, ограничавали заетостта и не съществували в нито една европейска държава.

"Това е една от темите, които ще бъде поставена до края на годината в Тристранния съвет”, увери социалният министър Зорница Русинова.

„Какво ще стане, ако официално премахнем тези прагове - тогава всички ще отидат, както беше едно време - от чистачката до управителя бяха осигурени на минимална работна заплата", изтъкна Валери Апостолов, съветник на президента на КТ „Подкрепа".

Засега е ясно, че поне през следващата година прагове ще има. След това съществува вероятност те да бъдат заменени от колективни трудови договори по браншове, в които всичко свързано с доходите на работника се договаря.

Финалната права на преговoрите за минималните осигурителни доходи за догодина е в понеделник, освен ако министерството не удължи срока.

Тогава се очаква синдикати и бизнес да заявят окончателно постигнали ли са споразумение в някоя област. Ако няма споразумения, социалният министър ще трябва да вземе решение какво да прави - дали да остави праговете на нивата от тази година, или да ги увеличи.