Прочетено: 1532

Нова ТВ, "Здравей, България!"

Април, май, август, септември и декември - това са четири периода, в които затваряме държавата и банките, заяви в предаването „Здравей, България” Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

Това е една от основните причини бизнесът да поиска да се забрани сливането на празничните дни и да отпадне работната събота.
„Държавата не функционира, банките не функционират. Нотариуси и куп други институции, които имат значение, не само за нашия бизнес, но и за личния ни живот, не функционират”, заяви Димитър Бранков.

По думите му статистиката сочи, че България не е сред страните с най-много официални празници, нито с най-високите отпуски. По-скоро сме някъде в средата.

„Над 63% от работодатели, собственици, се обявяват против сливането на празничните дни”, заяви Бранков.

„Това е един несъществен въпрос за бизнеса и за работниците. Има по-важни въпроси”, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”. „В позицията на работодателите пише, че месец май се е състоял от 18 работни дни. Всеки може да погледне календара и да види, че се е състоял от 19. Ако някой не може да преброи работните дни, защо има претенции, че може да оцени ефекта от сливането на почивните дни”.

Почивката, дори и само ден повече, е най-мечтаното време за всеки работещ. Ще има ли сливане на почивни дни около празници решава изпълнителната власт във всяка държава.

В съседна Гърция положението с почивните дни е аналогично на това у нас. Сливане на почивни дни има, а след това този ден се отработва.

Във Франция също се случва почивни дни около празници да се сливат. Това се случва или с пускане на отпуск, или чрез договорка между работодател и служител. А отработване, както при нас - няма. Официалните празнични почивни дни в страната са общо 10. Любопитен факт е, че на първи май е гарантирано заплащането на празничен труд.

В Италия обаче, ако служител иска да почива и ден повече, а не само един ден през седмицата, трябва да си пусне отпуск. Италианците имат право на минимум 20 дни годишен отпуск и 12-13 дни почивни празнични дни.

САЩ остават единствената държава, в която няма установен законово гарантиран отпуск.

В Китай пък платеният отпуск е до 15 дни, а размерът зависи от стажа на служителя. За сметка на това обаче има няколко национални празника, за които се почива по седем дни – Китайската нова година и националния празник на страната.

Японците имат право на 18 дни годишен отпуск, но взимането им накуп се смята за лошо възпитание. Затова и често почиват само по осем дни. Но за сметка на това имат много празници – средно по 18 на година.

Бразилците пък са рекордьори с най-дълъг отпуск в света - минимум 41 дни годишно. А само заради карнавала в Рио де Жанейро официалните почивни дни са цяла седмица.

Повече гледайте във видеото!