Прочетено: 1105

Bloomberg tv

Ръстът на икономиката за третото тримесечие беше ревизиран до 3,4%, но той пак е два пъти по-висок от средния за ЕС. Растежът в края на годината при всички случаи ще е над 3% и е добре, че зад него стои износът. Това обяви Камен Колев, зам.-председател на БСК, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира положителните изменения в структурата на износа, като на челните места по постъпления вече се записват електротехниката и машиностроенето, които са с висока добавена стойност. Те изместват медта и дериватите от петрол. Друга положителна тенденция е сериозното повишение на цената на медта, която е водеща експортна стока за България, като тя се е увеличила с 30% от началото на годината. Като проблем Колев посочи спада в обема на износа за трети страни.

Във връзка с очакванията за раздвижване на потреблението експертът посочи една обратна тенденция. "Ръстът в потреблението ще доведе до увеличаване на вноса, което ще намали нетния износ, който определя растежа", каза той.

Като друг проблем Колев отчете намаляването на инвестициите като цяло. Само преките чуждестранни инвестиции са се свили от 1,5 млрд. евро на 1 млрд. евро за първите 9 месеца на годината.

Вижте целия разговор във видеото