Прочетено: 1208

Нова ТВ, 29.01.2017 г.

Милиони левове губи бизнесът заради рекордния студ и обилните снеговалежи през зимата. Най-големи са загубите за превозвачите, но са засегнати и други ключови сектори в икономиката.

С часове, а понякога и с дни чакат шофьорите на тирове, за да преминат границата ни. Традиционна стана вече и опашката на границата с Румъния на Дунав мост при Русе. Много от шофьорите споделят, че са на предела на нервите си. Най-засегнати са именно транспортните фирми.

От студеното време и обилния снеговалеж обаче загуби понесоха и фирмите в сектор търговия, в строителството и в туризма.

„Те претърпяха най-значителни загуби и ще продължават да търпят при подобни такива аномалии на времето”, смята Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара.

Загубите се дължат основно на неизпълнение на сроковете, което води до санкции, на повишени разходи за електричество и отопление и на големия брой болнични на служители. За да не се стигне до срив на отделни сектори или компании, съветът е те да са максимално гъвкави.

„Да осигурят резервно захранване. Там, където има рискове, да се пропуснат срокове, да се извадят удостоверения за форсмажорни обстоятелства”, посъветва Колев.

Постепенно се нормализира обстановката в Смолянска област. Лошото време обаче доведе и до отлив на туристи. Хотелиерите в Родопите отчитат хиляди левове загуби.

През последните дни са анулирани резервациите във всички хотели в Чепеларе и 20 % от резервациите в Пампорово. От почивките се отказали предимно българските туристи.

„Ситуацията е - сняг има, хора няма. Доста наши гости се наложи да откажат резервациите поради факта, че не могат да пристигнат от Бургас, от Велико Търново, от София дори. И това за нас е пагубното. Персонал, електричество, отопление всичко е в експлоатация в момента и то просто през комина излиза, през комина”, коментира Росен Кефилиев, собственик на хотел в Чепеларе.

Най-потърпевши са малките хотели и къщите за гости, които на ден губят хиляди левове.

„Не са малко. Може би се изчисляват на 1500 до 2000 лева. 20 човека за три дни да не дойдат”, коментира Николай Василев, управител на хотел в Пампорово.

При отказ от резервации хотелите обаче не връщат парите на туристите.

Пистите и ски съоръженията в родопските курорти също се оказаха празни.

Хотелиерите обвиняват за ситуацията местната власт. В курортите обаче чистенето на пътищата не спира и през нощта. Лошото време не изплаши чуждите туристи, които изпълниха плана си да почиват у нас.

Сериозен отлив на туристи има в Девин и Златоград.

Добрата новина за бизнеса е, че голяма част от загубите са възстановяеми. А повече сняг означава по-дълъг сезон в курортите ни.

От ситуацията има и печеливши – това са електроснабдителните и газоснабдителните компании.