Прочетено: 1087

тв. Европа

Рефинансирането на дълга на БДЖ е първа стъпка към оздравяването на железниците, но този подход трябва да бъде добре обмислен от Министерството на транспорта. Това мнение изрази пред телевизия Европа председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него най-важното за развитие на жп транспорта, е подобряването на инфраструктурата.

Нужни са около 1,3 млрд. лв. за стабилизиране състоянието на БДЖ. Това заяви пред ТВ Европа председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той определи като най-важно за "оздравяването" на железницата, развитието на инфраструктурата.

Божидар Данев:

"Най-доброто решение, разбира се, е пазарното решение и намесата на държавата, както във всички други европейски страни в изграждане на подходяща инфраструктура и в развитието на отново подчертавам - най-екологичния транспорт и премахване натиска на изпълнителната власт с цени да провежда социална политика. Основна е инфраструктурата, но без да се "оздрави" финансово БДЖ, в никакъв случай не бихме могли да говорим, че може и технологично да се обнови."

Божидар Данев направи сравнение със състоянието и развитието на жп транспорта в други европейски страни.

Божидар Данев:

"Ако погледнем внимателно също и превозът на пътниците, който също е от изключително значение в нашата страна за 10 години намалява с 32%. В една Унгария напротив - броят на превозените пътници нараства. В Словакия е налице 28% ръст на превозваните пътници."

Божидар Данев посочи като вариант за оздравяване на железницата и приватизацията.