Прочетено: 1130

БНТ, 12.04.2017 г.

Ще се увеличат ли пенсиите и кои точно - тази хипотеза, която залегна в преговорите между бъдещите управляващи крие доста неизвестни. В медийното пространство се заговори за две стъпки на повишаване - първата от 1 юли минимална пенсия да стане 180 лева и втората през октомври до нарасне до 200 лева.

Какви са фактите и разчетите на Националния осигурителен институт, какво мислят експертите в социалната сфера - има ли възможност да се повишат доходите на най-възрастните, Илина Бисерова работи по темата.

23% от пенсиите в момента са с размер до 161 лв., а близо 40 на сто - до 200 лв. Над половината пенсионери у нас живеят под прага на бедност, който е 314 лева. Още от данните на НОИ - едва 2% от възрастните получават максималната пенсия от 910 лева. С новото спорно предложение се очаква увеличаване на минималната пенсия. С колко и как, все още не е ясно.

Делян Добрев - ГЕРБ: Това ще го обявим вероятно утре, възможно е да има два пъти увеличение на пенсиите през тази година. Ние трябва да се концентрираме върху това да има колкото се може повече средства в НОИ, за да има по-високи пенсии, а не върху това дайте да вдигнем пенсиите а пък после ще мислим откъде ще дойдат парите.

Неизвестните към момента са много, вариантите два. Първият е да се повиши само минималната пенсия и от 165 лева да стане 200 лева. Това ще струва на бюджета малко над 23 милиона лева на месец или за тази година общо около 100 милиона лева. За тези средства най-вероятно няма да се наложи и актуализация на бюджета, коментират експерти. Създава се обаче друг, по-сериозен проблем.

Димитър Бранков - зам.-председател на БСК: Една такава актуализация само на ниските размери на пенсии поставя в неблагоприятно позиция всички останали пенсионери. Ще промени съотношенията между минимална и средна, между минимална средна и максимална пенсия и ще демотивира всички в момента осигурени лица, техните осигурители и техните работодатели по отношение на доверие в пенсионната система.

Затова според експертите е по-правилно да се избере вторият вариант и да се повиши не само минималната пенсия, но и всички останали - с 21%. Така обаче само на месец разходът ще скочи до 145 милиона лева, а на годишна база ще расте до над 1 милиард и 800 милиона лева. Това със сигурност ще наложи актуализация на бюджета, но без да е ясно откъде ще дойдат средствата.

Въпросът, който остава да виси е доколко справедливо е да се увеличават само минималните пенсии, без останалите и доколко справедливо е хора, които са плащали по-високи осигуровки да бъдат изравнени към тези, които са плащали по-малко. Предстои да чуем политическото решение.