11.09.2012

Световната банка (СБ) е обезпокоена от мащаба на сивата икономика в някои страни от Източна Европа, което лишава държавите от решаващи ресурси в момент, когато се усеща влиянието на кризата в еврозоната, според публикувания снощи доклад, цитиран от Франс прес.


Изваждането на работниците и компаниите от сивата икономика е изключително важно за гарантиране на дългосрочен икономически растеж в Източна Европа, подчертава Световната банка, която отбелязва, че страните от региона вече са засегнати от кризата в еврозоната и застаряването на населението.


В доклада за разгледани основно България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словения и Словакия, посочва "ИЮ Обзървър".


Според доклада, цитиран от АФП, през 2007 година делът на сивата икономика е бил близо 40% от БВП в България, близо 30% в Румъния и над 20% в Унгария, което лишава страните от финансови източници за техните бюджети и системите им за социална защита. Новите страни членки на ЕС не могат просто да си позволят голяма сива икономика, нито в краткосрочна перспектива заради загрижеността за бюджета, нито в дългосрочен план заради свиващата се работна сила, посочи в съобщение експертът на Световната банка Катарина Матернова.
 

Дата: 11.09.2012

Източник: Новини дир.бг

Прочетено: 3579