13.03.2015

Отличия получиха български научни разработки и внедрени в производството продукти

 

За четвърта поредна година Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ) връчи своите награди „Кубратов меч“, за принос в насърчаването и популяризирането на електрическата мобилност в България.

Голямата награда „Кубратов меч“ за цялостен принос в електрическата мобилност през 2014 г. получи проф. д-р Енчо Попов за разработката и усвояването в производството на базов модел синхронен електромотор с постоянни магнити и течно охлаждане 75 кВт, 400В, патентован в България, ЕС и САЩ.

С диплом за принос в сферата на електрическата мобилност през 2014 г. бяха отличени:

  1. „Чериът Моторс” АД – гр. София, за реализация на модел с електрически автобус с ултра кондензатори, използван в градския транспорт на гр. София;
  2. „Хайкад Инфотех“ ООД – гр. Пловдив, за реализиран модел на обучение със специализиран софтуер за проектиране, в партньорство с Русенски Университет – „Ангел Кънчев“;

Диплом за български продукт за електрическата мобилност за 2014 г. получиха:

  1. „Транспортна Електроника-91“ ООД – гр. Пловдив, за Система за електрическо задвижване на електромобили, със синхронни електромотори с постоянни магнити 50 кВт/300В и 25 кВт/144В. Системата е с готовност за серийно производство;
  2. „Шумен – Пътнически автотранспорт“ ООД – гр. Шумен, за успешна конверсия на конвенционален дизелов автобус в електробус;
  3. „АТМ Център“ АД - за реализация на Модел за използване на малък градски електромобил „Yogomo“в туристическия бизнес;
  4. „Авто Ойл“ АД - за реализация на Модел за използване на малък градски електромобил „Yogomo“в туристическия бизнес;

Диплом за принос в сферата на Науката и образованието в електрическата мобилност през 2014 г. получиха:

  1. Проф. Иван Миленов, за разработване на оригинално електрическо задвижване за българска голф-количка;
  2. Доц. Георги Червендинев, за създаване на иновативен дизайн на българска голф-количка;
  3. Доц. д-р Иван Евтимов от Технически университет ”Ангел Кънчев“ - гр. Русе, за създаване на учебници по дисциплината „Електромобили”, изучавана от студентите ОКС „магистър” в Транспортния факултет на Русенския университет.

Церемонията по връчване на наградите „Кубратов меч“ тази година бе уважена от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, зам.-министъра на образованието и науката Костадин Костадинов, както и от кметове на общини, партньори на ИКЕМ, представители на производствените и научните среди, и др.

В приветствието си към участниците във форума вицепремиерът Ивайло Калфин сподели, че проявява особен интерес към темата „електромобили“ и че от гледна точка на позицията, която заема в настоящото правителство, е силно заинтересован от развитието на кадри за този икономически сектор. Според г-н Калфин, производството на електромобили и части за тях е пазарна ниша, която страната ни има потенциал да развива.

В контекста на развитието на кадрите, награденият днес проф. д-р Иван Евтимов сподели, че вече има завършили магистратура „Електромобили“, които се реализират успешно на пазара на труда. Освен това, интересът към този магистърски курс расте с всеки изминал ден, а това още веднъж подчертава перспективността на електромобилната индустрия.

Връчването на наградите бе в рамките на специализираното изложение „MachTech&Metal”, което се провежда от 11 до 13 март 2015 г. в Интер Експо Център, гр. София. На изложението участват утвърдени производители, дистрибутори и партньори, работещи активно в областта на електрическата мобилност.

По време на събитието бяха връчени и първите 10 безконтактните карти IKEM за зареждане в мрежата от зарядни колонки за електромобили. Съгласно подписано между ИКЕМ и Съюза на българските автомобилисти (СБА) споразумение, притежателите на картите IKEM ще могат да ползват безплатно услугите на СБА.

Управителят на „Интер Експо Център“ Ивайло Иванов връчи награда на ИКЕМ за дългогодишно успешно партньорство в областта на електромобилността.

 

Снимки от събитието вижте ТУК.

 

ИКЕМ е един от най-бързо и успешно развиващите се индустриални клъстери у нас. Браншовата организация обединява усилията на своите членове за индустриално развитие, стратегически разработки, технологично развитие, промяна в нормативната база, висше и професионално образование и обучение, стандартизация, връзка с централната и местни власти, и др.

ИКЕМ е инициатор за създаването на  „Национална програма за електрическа мобилност – България 2025 г.“ Една от ключовите цели на ИКЕМ е електрическата мобилност в България да бъде с българско участие и именно в тази посока са насочени голяма част от усилията на организацията.

ИКЕМ обхваща юридически и физически лица, свързани с производството на елементи, части и услуги за конверсиране или производство на електомобили. В ИКЕМ членуват и представители на научната и образователна общност. Член на ИКЕМ е Българската академия на науките (БАН).

ИКЕМ членува в Българската стопанска камара и в Асоциацията на бизнес клъстерите.

Организацията е сертифицирана от "European Secretariat for Cluster Analysis" и притежава Bronze Label сертификат, BGR005201306CIP0484.

Дата: 13.03.2015

Източник: БСК

Прочетено: 2940