24.03.2015

Fitch понижи кредитния рейтинг на БЕХ. От рейтинговата агенция се опасяват от намаляване ликвидността на холдинга.

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Българския енергиен холдинг от BB+ на BB и го постави под наблюдение, пише "Капитал".

Дали рейтингът ще бъде допълнително намален ще стане ясно през следващите месеци, след като излязат консолидираните финансови отчети за миналата година.

От значение е и дали БЕХ ще успее да подобри финансовите си резултати през тази и следващата година.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия може да започне нова наказателна процедура срещу България заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на природен газ от страна на БЕХ, съобщава "Сега".

Преди около година ЕК обяви, че дружеството е заплашено от глоба в размер на 10% от годишния му оборот заради това, че ограничава търговците на ток, които работят на свободния пазар.

Едновременно с това комисията предупреди, че започва проверка дали БЕХ и дъщерните му дружества - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" - пречат на конкурентите си да получат достъп до газовата мрежа.

Това става чрез резервиране на целия капацитет на газопровода за внос у нас, дори да не е нужен на БЕХ и "Булгаргаз".

Глобата за това провинение също може да е до 10% от оборота на БЕХ за последната финансова година.

Ако се стигне дотам обаче, това би било сериозен удар по холдинга - само годишните му приходи за 2013 г. са около 5.7 млрд. лв., а част от дружествата му като НЕК и "Булгаргаз" са в тежко финансово състояние. За тази една година БЕХ не е успял да предостави на ЕК доказателства, че не пречи на конкуренцията.

 

Дата: 24.03.2015

Източник: Darikfinance.bg

Прочетено: 842