14.09.2015

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле ще настоява планирания европейски данък върху търговията с акции и облигации да важи за всички страни членки от ЕС въпреки твърдата опозиция от страна на Обединеното кралство и предупрежденията на банките, че това ще накърни бизнеса им, съобщава Financial Times.

Въпреки че само 11 страни – включително Германия и Франция, планират да участват в данъка върху финансовите сделки, Шойбле заяви в събота, че това би трябвало да се възприема само като първи етап и че след това трябва да бъдат положени усилия останалите страни също да се присъединят.

Европейската комисия (ЕК), изпълнителното тяло на ЕС, първоначално предложи данъка през 2011 г., докато политиците се опитваха да потушат обществения гняв в резултат на мащабното спасяване на банки, които последваха колапса на Lehman Brothers.

Застъпниците на мярката, която се подкрепя сериозно от Франция, твърдят, че това ще принуди банките и другите финансови компании да дават своя справедлив принос към държавната хазна. Друг мотив е да се обезкуражи спекулативната търговия, която не е свързана с реалната икономика.

Но Великобритания възприема обмисляния закон като заплаха и предупреди, че първоначалният проект на мярката ще удари и базираните в Кралството трейдъри, макар страната да не е част от нея.

Възобновяването на проекта е и нежелан дразнител за правителството на Обединеното кралство в момент, в който то договоря нова сделка с ЕС преди планирания референдум, с който трябва да се реши дали страната да остане в съюза.

Шойбле и финансовите министри от над 10 участващи страни обсъдиха инициативата на среща в Люксембург в събота. 11-те страни започнаха преговори по мярката, след като усилията за постигане на сделка за налагане на налога в целия ЕС се провалиха през 2012 г.

„Постигнахме важен, ако не и решителен прогрес“, заяви Пиер Московиси, икономическият комисар на ЕС, който е твърд поддръжник на инициативата. „Сделката е възможна и дори повече от възможна, ако продължим да работим с амбиция“.

Оптимизмът силно се различава от настроението преди само няколко месеца, когато инициативата беше реално мъртва.

Шойбле заяви пред репортери след срещата, че данък за само 11 от 28-те страни членки на ЕС не съответства с плановете на Брюксел за по-добро интегриране на капиталовите пазари в целия блок.

Комисията ще представи плановете си за тази инициатива, известна като Съюз на капиталовите пазари, по-късно през този месец.

Банки и други финансови институции предупредиха, че данъкът върху трансакциите ще противоречи на целта на тази инициатива, повишавайки финансовите разходи за европейските компании.

Разговорите в събота бяха фокусирани върху обхвата на данъка, който на този етап ще важи за акции и деривати, и специфичните изключения, включително до каква степен лихвените деривати трябва да бъдат обхванати.

Йохан ван Овертвелд, финансовият министър на Белгия, заяви в интервю, че от дискусиите е станало ясно, че някои страни искат да има изключения от данъчната схема.

Ван Овертвелд заяви, че подкрепя изключването на хеджовите операции на компании в „реалната страна на икономиката“, така че малки и средни бизнеси да не бъдат натоварени с допълнителни разходи заради данъка. Той изрази опасения и за облагането на пенсионните фондове и дериватите.

„Ако съберете всичко поискано, има риск да стигнем до там, че нищо да не бъде включено“, заяви ван Овертвелд за FT. “Не остават много неща за добавяне“.

За момента България е сред страните, които се противопоставят на новопредложения данък. През декември Съветът на Европейския съюз по икономическите и финансови въпроси обяви, че България би могла да приветства всяко компромисно предложение, което дава гаранции, че въвеждането на данъка върху финансовите сделки в ограничен брой държави-членки на ЕС няма да доведе до негативни ефекти върху икономиките на другите държави-членки, които не участват в засиленото сътрудничество.

Дата: 14.09.2015

Източник: Investor.bg

Прочетено: 733