25.11.2015

Официално подкрепените от БСК кандидати Григорий Вазов (ректор на ВУЗФ) и Дора Андреева (бивш зам.-министър на финансите) бяха избрани от Народното събрание за членове на новосъздадения Фискален съвет.

Официално подкрепените от БСК кандидати Григорий Вазов (ректор на ВУЗФ) и Дора Андреева (бивш зам.-министър на финансите) бяха избрани от Народното събрание за членове на новосъздадения Фискален съвет. За председател на съвета бе избран Борис Грозданов, а останалите двама членове са Юнал Тасим и Любомир Дацов.

Фискалният съвет е с 6-годишен мандат, а целта му е да осъществява наблюдение и анализ на бюджетната рамка с оглед поддържане на устойчиви публични финанси. Съветът ще бъде и механизъм за повишаване информираността на обществото относно фискалното управление на страната.

Съветът ще наблюдава спазването на фискалните правила, предвидени в Закона за публичните финанси и ще изготвя становища и препоръки относно макроикономическите прогнози на министъра на финансите, както и относно законопроектите за държавния бюджет и за бюджетите на НЗОК и ДОО. Становища на съвета ще се изготвят и по отношение отчетите за изпълнение на държавния бюджет и бюджетите на НЗОК и ДОО, като при установяване на значително отклонение на макроикономическите прогнози от отчетните данни в рамките на поне 4-годишен период съветът ще препоръчва на министъра на финансите предприемането на мерки за коригиране на отклонението.

Становищата и препоръките на Фискалния съвет ще са с препоръчителен характер, но при отказ на Министерския съвет да се съобрази с някоя от тях, ще трябва да се мотивира писмено.

Членовете ще имат право да изискват и получават информация от държавните органи, които са длъжни да им я предоставят. В същото време, членовете на съвета нямат право да искат или да приемат указания от Министерския съвет или от други органи и институции.

Функционирането на Фискалния съвет ще се финансира през бюджета на Народното събрание, чиято администрация ще има и ангажимент за организационно-техническото и експертно обслужване на дейността  на съвета.

 

Дата: 25.11.2015

Източник: БСК

Прочетено: 1670