14.02.2012

Промените в Закона за Сребърния фонд трябва да бъдат разгледани максимално бързо от съвета за тристранно сътрудничество. Това каза лидерът на “Подкрепа” д-р Константин Тренчев след заседанието на НСТС вчера.

“Това са готови пари, които играят ролята на буфер за пенсионната система в по-късен период и ако бъдат изразходвани неразумно, ще има проблеми. Затова искаме яснота, а не да се информираме от медиите за замисляните промени”, добави той.  

Министърът на финансите Симеон Дянков отдавна лансира предложения за по-активното управление на средствата, които след 2020 г. се очаква да подпомагат плащането на пенсии. В момента в Сребърния фонд има 1,776 млрд. лв. Те са вложени на депозити в БНБ с ниска лихва. За да се увеличи доходността им, Дянков предложи парите да се влагат в български и чужди държавни ценни книжа и депозити с по-висока доходност в търговски банки. Той уверил синдикатите, че ще представи окончателен вариант на поправките на следващото заседание на тристранката.  

Вчера НСТС прие върху командировъчните да се дължат осигуровки, ако размерът им е над 40 лв. на ден. В момента минималната сума за служебни пътувания е 20 лв. на ден. Промените в наредбата на Министерството на труда ще влязат в сила със задна дата - от 1 януари т.г., след като бъдат приети от МС.  

От КТ “Подкрепа” предложиха 20% ДДС, начисляван върху даренията със СМС да бъдат давани на бедстващите хора, вместо да влизат в държавния бюджет.

Дата: 14.02.2012

Източник: trud.bg

Прочетено: 3157