05.03.2012

В сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България!“, изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви, че сегашния Закон за МВР трябва да се промени в частта му, която разрешава на МВР да извършва частна охранителна дейност. През миналата седмица Управителния съвет на БСК прие позиция на Българския съюз на индустрията за сигурност относно проекта на ЗИД на Закона за МВР.

„В България тази практика, която не е европейска. МВР извършва дейност с парите на данъкоплатеца и създава охранителна дейност, като конкурира частните фирми. Това е порочна практика, която създава нелоялна конкуренция. МВР е органът, който дава лицензите за охранителна дейност и който контролира. Същият този орган осъществява и охранителна дейност.“, поясни Данев.

Изпълнителният председател на БСК допълни, че приходи от подобна охранителна дейност трябва да отиват в бюджета на държавата, а не в МВР. Това е част от тезата на БСК, че всички такси и глоби не трябва да са част от средствата на отделните ведомства, а от националния.

Намаляването на Фискалния резерв ще доведе до нарастването на лихвите по кредитите, коментира още Данев. Рискът ще се увеличи. Бизнесът не може да инвестира.

Той също изрази недоверие в успеха на подготвяните административни мерки за по-прозрачно определяне на лихвите по потребителските кредити. "Банките са единствените независими институции, които оценяват пазарния риск и определят лихвите на пазарен принцип", допълни още Данев. Той изрази притеснение, че явно парите в държавата наистина свършват, което се потвърждава от желанието да се посегне на Сребърния фонд.

"Трябва да се потърси отговорност от тези, които управляваха фонда при изключително ниска доходност", добави още Данев.

Очаквайте видео.

Дата: 05.03.2012

Източник: БСК

Прочетено: 3158