19.03.2012

След проверки на НАП 25 000 души се осигуряват за 8-часов работен ден.

От всички 164 000 души, които работят по 4 часа на ден, около 115 000 реално се трудят по 8, 10 или повече часа. Това са установили данъчни и трудови инспектори при съвместни проверки.

Засега наложените санкции за фиктивно наемане за 4 часа са изкарали на светло доходите на 25 000 души. Глобите са накарали техните работодатели да ги осигуряват на пълен работен ден и да им плащат осигуровки върху двойно по-висок доход, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Данъчните и трудовите инспектори започнаха проверки срещу фиктивното наемане на 4 часа миналата есен, след като през лятото беше установено, че готвачи, бармани и сервитьори масово се водят на непълно време, въпреки че реално работят много повече. За да спрат злоупотребите, от началото на 2012 г. инспекторите по труда получиха право да обявят, че договорът е на пълен ден, ако успеят да докажат, че наемането за 4 часа е фиктивно.

От НАП предупреждават, че трудовите договори менте не само ощетяват бюджета, но засягат пряко и самите наети. Трудовият стаж на работещите на 4 часа всъщност ще е наполовина, което отдалечава много възможността за пенсиониране.

От февруари т.г. НАП въведе електронна услуга, която позволява на хората да проверят в интернет на какво работно време и заплата ги осигурява техният работодател. Справката работи с персонален идентификационен код, който се издава в офисите на НАП срещу лична карта.

 

 

Дата: 19.03.2012

Източник: Труд

Прочетено: 3244