06.04.2012

Бургас е регион, който е оазис на Черноморската икономика. Това каза на форум-дискусия по проблемите на бизнес средата в Бургас изпълнителният председател на Българска стопанска камара Божидар Данев. На срещата присъстваха областният управител Константин Гребенаров,  зам.-областният управител Атанас Терзиев, зам.-кметът Красимир Стойчев, председателят на Търговската индустриална камара в Бургас Витка Вълчева, ръководители на държавни и общински институции, чстни предприемачи. В началото Божидар Данев съобщи, че днес е връчил отличие на председателя на Управителния съвет на "ЛУКойл Нефтохим Бургас" АД Сергей Андронов за постижения в модернизацията на дружеството и инвестиционни проекти.

"Състоянието на БВП показва общото състояние на българската икономика. През 2006, 2007 и 2008 година страната отбелязва голям ръст, благодарение на спекулативното развитие на недвижимите имоти и строителството. В същото време, обаче, е притеснително, че правителството коригира планирания растеж от 2,9 на сто на 1.4%. Стопанската камара очаква реалният растеж да е 1%.“, коментира по време на дискусията Божидар Данев.

Изпълнителният председател на БСК подчерта, че в последните два месеца износът спада значително за сметка на растящия внос. По този начин се увеличава търговският дебаланс в страната, който е основна компонента на БВП. „В следващите няколко месеца можем да очакваме спадане на БВП и влизане  капана на двойния дефицит – по търговската сметка и по финансовата сметка. Дефицитът вероятно ще е – 2 на сто“, анализира Данев.

Все повече пари „гълта“ държавната администрация, коментира още изпълнителният председател на БСК. За последните години разходите за публични услуги и администрация са се увеличили от 10 на 16 на сто. „При всички случаи това не е здравословно за една икономика, която би трябвало да се преструктурира.“, смята Божидар Данев.

 

Дата: 06.04.2012

Източник: БСК

Прочетено: 4442