21.05.2012

От Съюза за стопанска инициатива (ССИ) обявиха в понеделник, че прекратяват участието си в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Бизнес организацията, чийто изпълнителен директор е подсъдимият в делото "Октопод" Алексей Петров, посочва като причина за оттеглянето си това, че правителството е създало "непоносима обстановка на полицейщина и злоупотреба с власт".

"Правителството унищожава конкурентната среда в България, като един от основните фактори за това са действията на ръководството на Министерството на вътрешните работи (МВР), което създава огромен пазар на търговски тайни и поверителна бизнес-информация", се казва в мотивите на съюза.

"ССИ отказва да продължава да служи за параван на подобна престъпна практика и с присъствието си в НСТС да легитимира днешното правителство като участник в някакъв социален диалог и в някакво тристранно сътрудничество. Икономическата политика на правителството, личното лобиране на хора на най-висока властова позиция, включително и министър-председателя, в частен интерес и настъпващият авторитаризъм и полицейщина, чието проявление е и повторният безпринципен арест на изпълнителния директор на ССИ -Алексей Петров, не ни дават право повече да продължаваме да се наричаме социални партньори на днешната власт", заявяват от организацията.

"Харчейки по сто милиона лева годишно за подслушване на телефонните разговори на българските граждани, правителството и МВР превърнаха страната в постоянен "Биг Брадър", в който конституционно закрепеното право на тайна на кореспонденцията не се зачита", посочват от ССИ.

"Процесът на приватизация на националната сигурност в България продължава. Облагодетелствани частни лица и корпорации не спират да се възползват от нерегламентирани услуги, оказвани от органите на съответните ведомства, отговарящи за опазването на същата тази национална сигурност. В днешния информационен век, подобно поведение на изпълнителната власт не просто деформира конкурентната среда, а направо убива конкуренцията. Сама по себе си, това е една от технологиите, по които се създават монополи в интерес на близки до правителството бизнес-среди", се казва още в съобщението.

"ССИ също така констатира с крайно неодобрение продължаващото бездействие на правителството по отношение на създалата се обстановка на фактически картел в банковия сектор и кредитното дело. Въпреки взетото от НСТС решение, с което формално се създава експертна работна група по проблемите на достъпа на малките, средните и микро-предприятията до финансиране, до този момент не са предприети абсолютно никакви действия за свикването й и дори за конституирането й. Правителството продължава да играе ролята на закрилник на лихвения грабеж, извършван от търговските банки. Епизодичните опити на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков да промени нещо в банковата сфера и в кредитния пазар, са изключение, което потвърждава правилото. А правилото е, че изпълнителната власт в България осигурява максимален комфорт за развихряне на всички лоши практики, които обслужват свръхпечалбите на общността на търговските банки у нас", допълват от ССИ.

Дата: 21.05.2012

Източник: Mediapool

Прочетено: 4357