13.06.2012

Фирмите от сферата на тежката индустрия няма да издържат на новите по-високи цени на електроенергията и природния газ от 1 юли, заяви председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова.

По думите й запълването на запасите от природен газ в Чирен не може да е аргумент за огромното увеличение на цената на газа, а "Булгаргаз" и ДКЕВР всеки път "разиграват театър" с цените на синьото гориво. „На мен ми е обидно да се разиграва някакъв театър", каза Паунова и посочи, че след искане от страна на НЕК или Булгаргаз за определено повишение на цената, излиза представител на енергийния регулатор и посочва по-малък процент.

Тя допълни, че ако се направи ретроспекция, ще се види, че в последните десет години това непрекъснато се случва. „Това е чист театър, един е добрият играч, друг е лошият играч, ура, спасени сме, 5 на сто ще е увеличението, а не 15 процента. След три месеца това ще се повтори. На мен като гражданин ми е обидно това поведение", допълни тя. Паунова е категорична, че тежката индустрия не може да понесе 10 на сто увеличение в цената на тока и 5 процента по-висока цена на газа.

Дата: 13.06.2012

Източник: Марта Младенова

Прочетено: 3581