27.06.2012

През миналата година Агенцията по заетостта е издала 569 разрешения на специалисти от трети страни в България, съобщиnха от Агенцията по заетостта,  цитирана от БТА. 

По закон работодателите могат да наемат висококвалифицирани служители от трети страни, едва след като бюрата по труда направят проверка дали за съответната позиция не кандидатстват български граждани. В България обаче усилено се търсят не толкова специалисти с висше образование, а такива с професионално - заварчици, асансьорни техници, електротехници, шивачки, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Т. нар. "синя карта" за висококвалифицирани кадри, която дава възможност на притежателя й да работи законно на територията на страна - членка на ЕС, е дадена на специалисти главно от Турция, Русия и Узбекистан. 

Единайсет са издадените разрешения за експерти с висока степен на образование - предимно инженери от Индия, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Канада.

От началото на годината агенцията е издала седем разрешения за работници от същите държави, който в България оглавяват отдели, зам.-директори са на предприятия или за програмни експерти.

В БСК се проведе заключителна среща по проект, изпълняван от Европейския институт в партньорство с камарата. Темата на срещата беше „Възможности за привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни (извън ЕС) с помощта на европейската Синя карта”. Проектът се финансира от Европейския интеграционен фонд и има за цел да информира работодателите как могат да привличат висококвалифицирани кадри от трети страни.

В дискусията участваха представители на бизнеса, местните власти, ВУЗ, медии и др., а лектори бяха експерти от Европейския институт и Българската стопанска камара.

Повече информация можете да видите тук: http://www.europeaninstitute.bg/

 

 


 

Дата: 27.06.2012

Източник: Дневник/БСК

Прочетено: 4149