25.09.2012

 

На 25.09.2012 год. в заседателната зала  на Българска стопанска камара се проведе кръгла маса на тема:

„Социалният, икономически и екологичен ефект от въвеждането на продуктова такса върху полимерните торбички”

Модератори на събитието бяха:

  • Венелин Маринов  – Председател на УС на БАП
  • Инж. Любозар Фратев – Изпълнителен директор на „Новиз” АД
  • Милен Георгиев - Управител на „Екстрапак” ООД


Кръглата маса е част от поредицата събития, включени в информационната кампания на БАП «Защо българските полиетиленови торбички?».

Кампанията е по повод изменение и допълнение на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци,  която влиза в сила от 01.10.2012 година.

***

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ
„ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИЕТИЛЕНОВИ ТОРБИЧКИ”

В края на месец август 2012 година стартира информационна кампания на БАП „Защо българските полиетиленови торбички?”

Поводът за кампанията е въвеждането от 1 октомври 2012 година на нова, изключително висока продуктова такса върху всички полиетиленови торбички. Въвеждането на „Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци» ще доведе до:

  • Значително увеличаване на разходите на всяко домакинство за закупуване на полиетиленови или други торбички
  • България ще стане страната с най-висока такса в ЕС  при най-нисък стандарт на живот
  • Ръст на сивата икономика
  • Между 3000 и 6000 души, ангажирани в отрасъла, ще останат без работа


Информационната кампания е под надслов „Мисли логично, живей екологично!”. Лице на кампанията е рисуваният герой ТОРБИЧКО. Той е посланик на очакванията на иниициаторите от Българска асоциация „Полимери” за:

  • Промяна на Наредбата за постигане на РЕАЛЕН екологичен ефект
  • Ефективно сметосъбиране и правилна експлоатация на сметищата
  • Стимулиране на разделното събиране и рециклиране на полимерни торбики


В рамките на информационната се провеждат три кръгли маси в градовете:

  • Пловдив - 11 септември
  • Велико Търново - 18 септември
  • София - 25 септември


Темата на кръглите маси „Социалният, икономически и екологичен ефект от въвеждането на продуктова такса върху полимерните торбички” предизвиква широко обществено обсъждане и интереса на потребители, екоорганизации, профсъюзи и представители на бизнеса. Кръглите маси в Пловдив и Велико Търново бяха широко отразени в националните и регионални медии.

Заключителната кръгла маса се проведе на 25. 09. 2012 г. в Българска стопанска камара. На събитието се представиха резултатите от решенията на регионалните кръгли маси и исканията на БАП.

Присъстващите на кръглата маса бяха запознати с инициативата на БАП за провеждане на Национално шествие - митинг, на 26 септември 2012 г. в София, за отмяна на „Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци”.

В прикачените по-долу файлове ще видите петицията, която Българска асоциация „Полимери“ ще връчи на премиера Борисов утре, 26 септември, по време на протестно шествие, което ще тръгне в 11.30 часа от храм-паметника „Ал. Невски“, ще премине по бул. Цар Освободител покрай Народното събрание и ще спре пред Министерския съвет.

Прикачени са и материали, свързани с информационната кампания „Защо българските полиетиленови торбички?“, в рамките на която днес в БСК се проведе дискусия по проблема, свързан с продуктовите такси върху полиетиленовите торбички.

Дата: 25.09.2012

Източник: БСК

Прочетено: 3914