25.10.2012

Ние фактически с Бюджет 2013 имаме нова стагнационна година - как ще достигнем Европа, как ще изпълним програмата 2020 и целите й?

Това попита ръководителят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на обсъждането на бюджета за следващата година в двете парламентарни комисии - бюджетна и икономическа, представен от финансовия министър Симеон Дянков, предаде репортер на БГНЕС.
Във всички изказвания досега забелязвам да се говори как да изземваме, как да увеличаваме приходи, а никой не говори как да развиваме икономиката, подчерта Данев. Кой дава тези приходи, къде са проблемите на икономиката - никой не говори. Големите й проблеми, които са свързани, има корелация между тях, са: няма инвестиции, няма нови работни места, има закриване, има ръст на безработицата и затваряне на предприятия, категоричен бе той.


С 93 000 са намалели работните места за 1 година, 13 000 предприятия са прекратили плащанията си към НОИ и не искам да продължавам с мрачните цифри за размера на инвестициите. За съжаление, имаме един бюджет на разширено потребление, но не на инвестиционно потребление, каза Данев. И то потребление, финансирано с дефицити, което води до търговския дефицит, за който никой не говори, а той расте главоломно, с 800 млн. лева.
Говорим за търговски дефицит и за разширение на потреблението за сметка на вноса, което поставя доста въпроси и пред паричния съвет, предупреди той.


Вносът расте драстично и в кошницата на потреблението 80% от стоките вече са вносни, подчерта той. Безспорно, имаме резервите, натрупванията, но това не може да продължава вечно. Така че да се върнем към реформиране на системите и за проектното бюджетиране. Крайно време е всички ведомства да представят пред обществото прости индикатори какво ще направят с тези милиони, които им се дават, заяви Данев.


И изброи въпросите си. Образованието, например - колко ще бъдат децата извън учебния процес, ще се намали ли техният брой извън училище. Към министъра на здравеопазването - с колко процента ще се намали детската смъртност? С колко ще намали битовата престъпност - към министъра на вътрешните работи? Необходими са реални индикатори, за да видим как се харчат бюджетните средства, а не само как да събираме, изземване, и от кого, е неговото мнение. /БГНЕС /

Дата: 25.10.2012

Източник: vesti.bg

Прочетено: 4082