22.11.2012

„Не може в една икономика с 400 000 загубени работни места и без инвестиции да има ръст на БВП. Загубата на работни места е индикатор за икономика в проблеми. Не говорим за проблема с производителността, но говорим за социален проблем, който започва да ражда престъпност“, заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара по време на форум за конкурентоспособността на българската икономика, организиран от Института за икономическа политика и фондация Ханс Зайдел.

Загубата на работни места е причина за увеличаване на лошите кредити. Опасността от фалити нараства, като само НАП е поискала фалит на няколко хиляди предприятия. Колкото повече фалити има, толкова повече ликвидността на активите ще намалява, което ще създаде проблеми за банките при реализиране на обезпеченията, смята експертът.

За голямо съжаление всички предприятия имат ниска ликвидност на активите в комбинация с нисък шанс да получават кредити. Ще дойде време банковата система да диша с шнорхел, защото ликвидацията на активи не е добро решение.

Стоян Александров, преподавател в УНСС, заяви, че кризата в банковия сектор у нас ще дойде през реалния сектор, защото е спорен въпрос на каква цена банките ще реализират обезпеченията си.

„Ръстът на БВП от 0,5% на годишна база през третото тримесечие на 2012 г. е политически ПР. Единствено IT индустрията върви. Износът ни е формиран от Нефтохим и металургията, тоест от сектори с ниска добавена стойност. Изнасяме слънчогледово семе и сме на второ място в света, но внасяме слънчогледово олио от Турция и Гърция. Има много компании на загуба или нулева печалба, но продължават да се развиват, защо ли? Защото изнасят дохода извън България“, е мнението на Данев.

Нямаме инвестиции за нови продукти, за производства, а за придобиване на собственост. Кой нов продукт е произведен, който се радва на пазар, пита икономистът? 

Над 100 млрд. лв. е междуфирмената задлъжнялост, което е част от скритите подводни камъни, които никой не иска да извади наяве и да се бори с тях, посочва той.

Често се говори за високата енергоемкост на българската икономика, но това всъщност идва от износа на доход, смята Данев.

Държавата постоянно променя нормативната инфраструкттра, от 2000 г. над 1 000 нормативни актове са прменени. Някой направил ли е оценка като се вдига минималната работна заплата, каква безработица ще произведе? Като правим закон за горите, някой прави ли оценка до какво ще доведе, пита риторично Данев?

Миналата година в петък се реши да се вдигне цената на електроенергията с 16% и от понеделник влезе в сила. Цената на газа ще бъде намалена с 20% от руския доставчик, а за бизнеса - със само 5%, къде ще отидат другите 15%, запита Данев.

Правилно беше решението на правителството да блокира ВЕИ, но то не трябваше да сменя средата, да го прави по този начин, е мнението на БСК.

Сега говорим само за еврофондовете и цялата държава се е хипнотизирала от тях. Къде обаче са инвестициите? Няма ги, а спестяванията растат. Каква банка е ББР, когато преразпределя пари към другите банки или когато участва в рекета към българския бизнес с дисконта по държавните поръчки, попита Данев.

Инвестициите се сринаха от 23 млрд. през 2008 г. до 16 млрд. лв. през 2012 г. Сред тях ПЧИ от 13 млрд. лв. на 3,4 млрд. лв.

Банките се държат като отделна губерния, независима от реалния сектор. Всички надбавки за риск, които идват от лошата държавна политика, ги слагат на бизнеса. Не мога да погася кредита си без наказателна лихва, ако тегля кредит от друга банка. Защо? Намаляват конкуренцията. Ясно е, защото си гледат интереса, има картелно споразумение между банките. След като сме остров на стабилност, както каза министър Дянков, защо у нас лихвите са по-високи от тези в други страни, запита Данев.

Стоян Александров пък изрази съмнение в твърденията на официални лица от БНБ, че продажбата на обезпеченията по кредитите ще възвърне 90% от стойността на кредитите. Според него процентът ще е доста по-нисък.

Според Александров дори в Гърция делът на лошите кредити е 7%, а при нас е двойно повече.

Хитруваме и искаме да обявим лошите кредити за преструктурирани, за да не ги обявим като лоши, сподели Данев. Според Александров дори официалния дял на лошите кредити е висок, но има и кредити, които официално са редовни, но не са. Мислех че ще издържим 2-3 години, но вече издържаме 4 години, а може би ще издържим още 2-3 г., сподели Александров.

Единствено страхът спира БНБ да допусне единния европейски надзор в България, защото ще лъсне истината за размера на необслужваните кредити, както и за големите експозиции към едно лице, каза той.

Проблем за банките според него е, че ако придобият обезпечение, трябва да го продадат в рамките на 2 години, при което веднага ще загубят 20% от ДДС, защото при продажбата ще го дължат.

За да защитят банковата система, от Народното събрание трябва да спрат обявяването на длъжници в несъстоятелност със задна дата, но вместо това Народното събрание се занимава с избора на Марковска, обобщи Данев.

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Петър Нейков

Дата: 22.11.2012

Източник: http://www.investor.bg

Прочетено: 4589