26.11.2012

На 23.11.2012г.  се отбеляза третата година от създаването на Индустриален клъстер "Електромобили".Рожденият ден на клъстера бе отпразнуван в сградата на Българската стопанска камара.В неформална но делова обстановка, в присъствието на членове, партньори и гости, клъстерът направи оценка на свършеното през 2012г.Събитието бе уважено от г-н Гриша Захариев - Главен експерт в МИЕТ, г-н Петър Денев - Главен секратар на БСК, г-н Деян Пушкаров - Председател на НАПОО, г-н Николай Минков- Изпълнителен директор на Средногорие Мед Индустриален Клъстер, Проф. д-р Костадин Костадинов - Научен секретар БАН, Проф. Дария Владикова и Проф. Здравко Стойнов - Институт по електрохимия и енергийни системи БАН и др..  Присъстваха членове на клъстера, партньори и съмишленици.

Бяха връчени сертификати на най-новите членове на клъстера - Джонсън Контролс Електроникс България ЕООД, Български съвет за устойчиво развитие, МИЕЛ ООД.Председателят на УС на ИКЕМ, Илия Левков направи преглед  на постигнатото от клъстера през годината. Фокусът бе върху основни направления, като организационна дейност, експертни разработки и участия в събития на централната и местни власти, наши и международни проекти и програми, стандартизация, професионално обучение и образование.

Като основни сред успехите на ИКЕМ бяха посочени:
-  "План за зелени обществени поръчки за периода 2012-2014г.",
- „План за действие за насърчаване навлизането и развитието на зелен/устойчив транспорт, включително на електрическата мобилност в Р България за периода 2012-2014г."Клъстерът инициира и предложи на базата на експертен анализ  да се започне работа по "Национална програма за електрическа мобилност - България 2025."

Виж целия отчет

В рамките на събитието бе оповестено и създаването на сдружение за изграждане на "Музей на ретро автомобилите в България".
Учредители на това сдружение са - БАК "Ретро", член на клъстера, БФАС - Българската федерация по автомобилен спорт, Фондация 199 и ИКЕМ.Официално бе оповестен и сключения договор между членът на клъстера, фирма Вромос.ком ООД и ИКЕМ АД. По силата на този договор, ИКЕМ АД ще започне изграждането на национална мрежа за дистрибутиране и поддръжка на електромобилите и другите превозни средства на фирмата, които се асемблират и поддържат тук, в България.

Виж повече за моделът KIWI

Мрежата ще се развива като единна система за продажба и поддръжка на електрически превозни средства на различни марки, включително електромобили, електрически товарни автомобили, електрически автобуси и др..
Клъстерът създаде и в момента сертифицира своя разработка на зарядна колонка, работеща в мрежата на мобилните оператори и даваща възможност за централизирано управление от един сървър.

Виж повече за зарядната колонка

В края на тържеството бе внесена разкошна торта, а екипът на клъстера духна запалената свещичка за своите три години и си пожела още успехи по пътя на електрическата мобилност.

Дата: 26.11.2012

Източник: emic-bg.org

Прочетено: 3743