04.12.2012

Населението на ЕС според статистиката е застаряващо. Това стана ясно на форум по закриването на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, предаде репортер на БГНЕС.

Темата на конференцията е "Да бъдем активни, какво е необходимо? Възрастните работници на пазара на труда". Събитието е организирано от МТСП и ще бъдат представени интересни проекти и инициативи, реализирани от местната и централната власт, НПО и изследователски институти. Ще участват социалният министър Тотю Младенов и образователният - Сергей Игнатов.

Очакванията са европейското население в трудоспособна възраст да започне да намалява, докато броят на хората над 60-годишна възраст ще се увеличава много бързо,с около 2 млн. годишно. Тази демографска тенденция е резултат от достигането на пенсионна възраст сред т.нар. "бейби бум" на хората родени непосредствено след Втората Световна война. Сега средната възраст в ЕС е около 40 години, но до 2060 година тя ще се увеличи на 47 години. В 27-те държави- членки на ЕС пропорцията на населението на 55 и повече години, се е повишила от 25% през 1990 година до 30% през 2010 година и се очаква да достигне около 40% до 2060 година. Все пак европейците не просто живеят по-дълго, но те са и по-здрави отвсякога.

Дата: 04.12.2012

Източник: dnesplus.bg

Прочетено: 3419