02.01.2013

От първи януари в страната в сила влизат много нови правила. Минималната заплата е повишена с 20 лв. до 310 лв. От началото на годината, до 31 март, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще е 145 лв., а от 1 април - 150.
 

Възрастта за пенсиониране нараства с още 4 месеца като част от пенсионната реформа, чиято цел е до 2020 г. пенсионната възраст да достигне 63 години за жените и 65 за мъжете.
За новия данък от 10 на сто за доходите от лихви по срочни депозити, не е нужно да се подава данъчна декларация - това ще е ангажимент на банката, обясни заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Той увери, че банковата тайна ще бъде запазена:
 

Банките ще декларират размера на платените лихви по срочни депозити на физически лица и с едно платежно и една декларация за общата сума ще уведомяват Приходната агенция. Информацията ще постъпва обобщено за целия размер на платените от банката за месеца лихви по депозити срочни на физически лица, така че никаква индивидуализираща информация за влоговете на отделни физически лица няма да се обменя между банките и приходната администрация.
 

В много населени места от тази година населението ще плаща по-високи местни данъци и такси. Най-голямо, според наблюдатели, е увеличението в Пловдив. Кореспондентът на БНР Кремена Данева припомни, че данък "сгради" нараства с 10%. От 10 до 40% се увеличава и данъкът за МПС. Това ще даде възможност на община Пловдив да заделя по-големи суми за подобряване на инфраструктурата, заяви кметът Иван Тотев. За да се развива инфраструктурата на Пловдив, годишно са необходими 10-12 милиона лева. Според кмета собствениците на автомобили трябва да понесат по-голяма отговорност, тъй като предимно моторните превозни средства повреждат улиците.
В Ямбол също ще плащат повече за такса смет, предаде кореспондентът на БНР Даниела Костова. От 1.99 промила, както е в момента, такса смет за жилищните сгради ще стане 2.46 промила. За фирмите увеличението е от 3.63 на 4.04 промила. Причината за увеличението е таксата, която община Ямбол плаща като санкция за депониране на отпадъците на нелицензирано депо. Засега таксата беше 15 лева на тон, но от 2013 година ще е 30 лева. Увеличение има и на данък сгради. За жилищните имоти от 1.5 промила върху данъчната оценка се вдига на 1.98 промила. За фирмите вместо 1.2 промила, става 1.98 промила. Като причина за увеличението са посочени необходимостта от съфинансиране на проекти, издръжката на детски градини и ясли и ремонтите на улиците.
Кюстендилци ще плащат по-малка такса смет за жилишните имоти. 16 от 71 села в общината се освобождават от такса смет. В някои населени места кметовете ще могат да освобождават от данъка домакинствата, до които колите на "Чистота" не могат да достигнат. От години общинската управа на Кюстендил отстоява принципа "по-ниски такси, по-висока събираемост". В община Добрич такса смет бе вдигната от 2 на 3.5 промила. В Балчик е по-скъп туристическият данък. В Плевен е повишен данък "сгради" на нежилищните имоти на фирмите. В София няма увеличаване на местните данъци и такса смет, но някои такси и цени на услуги бяха увеличени в средата на миналата година.
 

Електрическите крушки с нажежаема жичка, появили се края на 19-ти век, изчезват окончателно. Последните налични количества от тях до вчера трябваше да бъдат иззети от магазините и заместени с използващите по-малко енергия флуокомпактни, халогенни или светодиодни.
 

От началото на тази година всички фирми са длъжни да събират разделно отпадъците си от хартия, пластмаса, стъкло и метали. Те трябва да предават боклука на дружества, които имат разрешение за търговия с тях или на специални организации по оползотворяването им.
В сила е и новият Закон за публично-частното партньорство, който дава възможност на държавата и общините по-ясни правила, чрез обществени поръчки, да провеждат процедури в сферите на здравеопазването, социалния ресор, образованието, инфраструктурата. Това се отнася и за дейности, пряко субсидирани от държавния или общинския бюджет.
След изискванията за хуманно отношение към кокошките, от тази година същите изисквания важат и за свиневъдния сектор. Забранява се, например, използването на тесните боксове при отглеждането на свине майки. Здравни експерти и природозащитници уверяват, че тези мерки повишават качеството на продукцията, тъй като лошите условия при отглеждането причиняват стрес, който понижава хранителната стойност на месото.

Дата: 02.01.2013

Източник: БНР

Прочетено: 4644