08.01.2013

Ставаме страна на администрацията, която мачка бизнеса и обикновените граждани. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. По думите му администрацията у нас не решава проблеми, а ги увеличава като налага нови санкции непрекъснато.

"Тази година се увеличиха заплатите на администрацията и никой не желае да работи в производството", подчерта още шефът на стопанската камара. По думите му това означава сериозна деформация в ценностната система на хората. Решение на проблема Данев вижда в създаването на сериозна реформа като се намали "тиранията върху бизнеса с помощта на електонното правителство".

За минимализиране на последиците от кризата проф. Кръстьо Петков, който също гостува в студиото на bTV, препоръча активен банков надзор върху лихвените равнища и да се предприемат концесионни договори, чрез които да се прецени кое е изгодно и кое не, без да се гонят инвеститорите.

"Крайно време е да се върнем към въпроса за външния заем", подчерта професорът. Той припомни, че предишното правителство се готвеше да вземе такъв заем. По думите му "ГЕРБ също предлагаше подобни решения, но изведнъж млъкна".

Като положителен пример за икономическа реформа Петков посочи Унгария, която "се преориентира и договори дългосрочни инвестиционни схеми с Китай". По думите му унгарският министър-председател Виктор Орбан предприема тази стъпка, тъй като икономиката е над всичко.

"Високият лихвен процент на банките поражда висок риск поради политическите решения", опонира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Държавата трябва да създава само условия, категоричен е той. "Няма нужда държавата да ми прави банки. Тя трябва да се оттегли от икономиката", отсече експертът. По повод предстоящия референдум Данев коментира: "държавата не трябва да прехвърля отговорността на нацията дали да се развива ядрената енергетика, това е нейно задължение".

"Ние сме малка икономика и нямаме вътрешно потребление и производство", обясни Данев като акцентира на това, че 82% от хранителните стоки, които консумират българите са внос. Според него икономиката е твърде деликатно нещо и първото нещо, което трябва да направим, е да започнем да произвеждаме българска стока.

От държавата се очаква да създава условия, съгласи се проф. Петков, но призова: "Божидаре, признайте си, че сбъркахте и променете курса!" като цитира становище на МВФ, в което се казва, че подценяването на потреблението и безработицата е грешка. На това твърдение Данев отговори, че е нужно първо да се подобри инвестиционното потребление, едва след това хората ще станат по-богати и ще започнат да купуват повече.

На тезата на проф. Петков, че има нужда от улесняване на бизнеса Данев отговори: "Внесохме предложение да се подпише споразумение с МВФ за 5 милрд. лева и да вземем милион и половина заем". С парите изпълнителният председател на БСК предлага да бъде създадено електронно правителство.

"Драмата е, че няма човешки ресурс, който е нужен ако искаме да правим качествени и читави работни места", заяви той. Внимателно да се огледат принципите и да се смекчи режима на валутния борд, препоръча проф. Петков. Според Данев обаче устойният борд в България е нужен. Според него постепенното влизане в Еврозоната е добро решение и балканският стил на управление у нас изисква валутният борд да се запази.

На въпрос "ще развърже ли кисията си това правителство" проф. Петков отговори: "в рамките на този бюджет няма откъде, освен ако не се харчат пари неправомерно". Приоритетно според професора е изплащането на над 2 милрд. лева по външния дълг на страната.

Дата: 08.01.2013

Източник: bTV

Прочетено: 3682