21.01.2013

Въпросът за ядрената енергетика има много страни, като се започне от оценката за необходимостта от енергия през следващите 10-15 г., развитието на други източници и се стигне до цената. За съжаление крайният доклад на HSBC не дава отговор за крайната цена, няма оценка за възвръщаемостта на една бъдеща АЕЦ. Това каза при откриването на дискусионния форум, организиран от 3e-news.net, Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК). Той подчерта, че целта на форума е да се чуят експертите и да се избегне политическото говорене.

В рамките на всички дискусии, които се провеждат не чух нищо за тези хора, които стоят зад производството на електроенергия в АЕЦ "Козлодуй", отбеляза изпълнителният секретар на "Булатом" Станислав Георгиев, като допълни, че именно благодарение на хората от този сектро днес предприятията и хората в страната се чувстват сигурни.  Изпълнителният секретар на "Булатом" припомни, че на предсоящия референдум за бъдещето на ядрената енергетика всеки трябва да гласува според собствените си убеждения.

В момента се опитват да ни убедят, че в бъдещето си развитие България няма да има нужда от електроенергия, както и че всичко ще се реши от енергийната ефективност. Енергийната ефективност означава рационално използване на енергийния ресурс, което означава, че този ресурс трябва да го има, отбеляза в изказването си бившия председателя на Агенцията за енергийна ефективност и настоящ представител на Сдружението за обективна и честна информация Таско Ерменков. В този смисъл въпросът е дали развитието на държавата предполага и увеличаване и намаляване на този ресурс, допълни той, като отбеляза, че не се прави разлика между интензивност и потребление.

Таско Ерменков отбеляза също, че се "опитват да ни баламосват с цената на централата", като припомни, че "Ростаом" е предложил цена от 6,3 млрд.евро. Той припомни, че страната ни вече е вложила 1,5 млрд. и допълни, че като се съберат двете цифри ще се получи цената на бъдещата централа (по груби светки). Базирайки се на доклада на HSBC Таско Ерменков цената на 1 Мвтч от АЕЦ "Белене" ще е 75 евро, докато при ТЕЦ-овете тя ще е 125 евро.

Според мен цената от АЕЦ "Белене" няма да надхвърли 50 евро от 1 МВтч, докато от ТЕЦ-овете  два пъти повече – 100 евро. Но тези 50 евро ще бъдат за първите 18 години от експлоатацията и въпросът е дали те ще бъдат разпределени само за тях, или за целия период на експлоатация от 60 години, заключи Ерменков.

Още новини по темата:

Дата: 21.01.2013

Източник: БСК

Прочетено: 4206