02.02.2013

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени такса смет в Благоевград, обявиха от гражданска инициатива “Справедливост”, които пуснаха жалба срещу промените в таксата от края на 2011 г.

На заседание от 21 .01. 2013 върховните съдии са отхвърлили жалбата на общинския съвет на Благоевград, с която се иска отмяна на решението на Административен съд – Благоевград от 11. 10. 2012 г. 

Мотивите на “Справедливост” са, че таксата трябва да се определя от количеството битови отпадъци, а не на база данъчна оценка. 

Съдът обаче не се е произнесъл срещу тази методика, която се прилага в повечето големи градове, а е отменил наредбата заради процедурни нарушения като факта, че проектът ú не е стоял 14 дни на сайта на общината, както и заради факта, че не е представен анализ на разходите и инвестициите на кметството в почистването на града.

От години Българската стопанска камара (БСК) се опитва да осъди Столичната община заради факта, че такса смет не зависи от генерирания боклук, а се определя на база данъчна оценка за гражданите и отчетна стойност на имотите за фирмите и много товари бизнеса.

Съдът обаче се произнесе в полза на Столична община. Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че на този етап няма как в столицата да се измери кой колко боклук изхвърля.

Дата: 02.02.2013

Източник: offnews.bg

Прочетено: 4862