07.03.2013

Служебният премиер трябва да не е обвързан нито с бизнеса, нито с политиката. Това каза в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус" изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

По думите му, в бъдещия служебен кабинет не трябва да присъстват членове на политическите кабинети в последните четири правителства, депутати от последните два парламента и представители на администрацията на президента.

Според Данев, изключение може да се направи само за ръководния състав, ангажиран с европейските фондове. Той допълни, че е необходимо да се намали политическото ръководство на министерствата, тъй като то е проводник на лобизма и търговията с влияние.

"Предлагаме броят на министерствата от 17 да бъде намален на 10, което означава 7 министри и 21 зам.- министри по- малко в служебното правителство. С това ще бъде облекчена и задачата на президента да формира работещ екип, който в срок от около два месеца да изпълни своите съществени задачи- да изведе икономиката от това тревожно състояние и да осигури провеждането на прозрачни и честни избори", обясни той.

Според Божидар Данев най- големият дефицит у нас в момента е на справедливост, продиктуван от липсата на прозрачност в работата на публичната администрация. Затова, Българската стопанска камара предлага цялата кореспонденция на централната и местна администрация, с изключение на класифицираната информация, да бъде публикувана в интернет. "Това е съществено начало за налагането на прозрачност в тези структури", коментира Божидар Данев.

***

Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, в интервю за Радио "Фокус" 

Водещ: Служебното правителство ще бъде обявено в пълния си състав в конституционно установените срокове, категорично е заявил президентът в отговор на журналистически въпрос. Не за конкретни личности, а за принципната структура и задачи на бъдещия служебен кабинет ще говорим с изпълнителния председател наБългарската стопанска камара Божидар Данев. 
Г-н Данев, какво е най-важното при структурирането на служебното правителство? БСК е направила своето официално предложение относно структурата и задачите на служебния кабинет. Какъв според вас трябва да бъде профилът на хората, които ще влязат в кабинета?

Божидар Данев: Нашите предложения са изпратени на 1 март, така както президентът се обърна към всички институции в страната да му дадат своите предложения. Това, което сме включили в нашите предложения, че в това служебно правителство и включително ръководителите на ключови агенции не трябва да бъдат включвани, членове на политически кабинети в последните четири правителства, депутати в последните два парламента, представители на администрацията на президента, което е много съществено. Като само едно изключение сме посочили, че в ръководния състав, ангажиран с европейските фондове може да има нарушение на тези принципи, които предлагаме при формиране на служебното правителство. Освен това ние предлагаме и някои сериозни промени в структурата без да нарушаваме сегашните съществуващи екипи в министерствата. Говорим да намалим само политическите ръководства на съответните министерства, тъй като политическите ръководства са проводници на лобизма и проводници на търговията на влияние. Тоест предлагаме от 17 министерства да има десет, което означава седем министри по-малко и около 21 заместник-министри по-малко в бъдещото служебно правителство. Като ще облекчим и задачата на президента да формира един работещ екип, който знаем, че е два месеца, да може да изпълни своите задачи, които са съществени, за да може да изведе първо икономиката от това тревожно състояние. И второ, което е най-същественото, разбира се, да осигури прозрачни и честни избори.

Водещ: Искам още малко да се върнем към структурата и профила на хората, които ще влязат в служебния кабинет. Източници от президентството, цитирани днес от пресата, твърдят, че според Росен Плевнелиев бъдещият министър-председател не трябва да идва от бизнеса и политиката.

Божидар Данев: Това е нашето предложение. Също ние сме дали и имена в структурите и състава на служебното правителство. И, като че ли предварително, преди президентът да обяви това свое намерение, ние сме дали имена, които не са обвързани нито с политиката, нито с бизнеса.

Водещ: Ще споделите ли с нас тези имена?

Божидар Данев: Така, че бих казал превантивно… Те са на сайта на президентството. Така че можете да ги видите. Не ме карайте да чета имена в момента. В сайта на президентството има пълен списък на тези, които сме предложили.

Водещ: Твърде кратко е времето, в което принципно работят служебните кабинети, от тази гледна точка вие вече казахте някои от най-важните задачи, но какво би могъл да направи този кабинет, за да могат решенията му да бъдат работещи?

Божидар Данев: Ние сме дали работещи решения, така както е писмото на президента. При всички случаи знаем, че това, което е най-големият дефицит в момента, който се споменава и в общественото пространство, това е липсата на справедливост. За да има справедливост, трябва да има прозрачност на действията на цялата публична администрация, както централните, така и местните администрации. За това ние предлагаме, първото нещо, което трябва да се направи, цялата входяща и изходяща кореспонденция на централните и местни администрации, с изключение на класифицираната информация, да бъде публикувана в интернет, което е едно съществено начало за тази прозрачност, за която говорим. В това число приходите и разходите на държавните и местните администрации, всички разрешителни режими, да не влизам в детайлите. Тези детайли могат да се видят на сайта на президентството. Пълната документация по обществените поръчки. Не случайно вчера ЕС съобщи, че като че ли България е най-корумпирана в областта на администрацията, в действията на администрацията. Регистърът на държавната и общинска земя, всички съществени заменки в рамките на държавния и поземления горски фонд, състоянието на фискалния резерв, доминацията на валутите и текущата доходност. Освен това искаме да има публични регистри за постъпилите и невъзстановени ДДС акцизи. Задължително трябва да мислим, има ли корупционни връзки особено между политическия елит и администрацията и определени структури в бизнеса. Ние предлагаме, което е много съществено, веднага да започне изграждането на електронно правителство, под ключ от външни екипи. Екипи, които вече са изградили подобни правителства, каквото е във Финландия, Холандия, Естония, Грузия дори. И за сметка, тъй като това се смята, че не трябва да бъдат съществени средства, вече има натрупана достатъчно техника, достатъчно опит, но някой не желае може би самата администрация, да приключи това електронно правителство. И за това ние за сметка на един малък облигационен заем, да се изгради това електронно правителство, което ще бъде най-мощният механизъм за прекъсване на тези корупционни връзки и търговията с влияние, която е нахлула изцяло в нашите обществени отношения.

Водещ: Условията за бизнес не само в България, в Европа, в света като цяло през последните години не са лесни, но сега на фона на специфичната обстановка в България, как ще се развива бизнесът до края на тази година?

Божидар Данев: Краткосрочно, във всички случаи няма да бъде леко. Зависи как ще се трансформира това напрежение и гневът, който вече е в общественото пространство. По какъв начин ще се справи служебното правителство. Прогнозата при всички случаи не е позитивна в рамките на тази година. Да се надяваме, че дългосрочно с узряване на цялото общество за правенето на по-прозрачна цялата информация в икономиката, за прекъсване паразитните връзки и корупционните връзки с определени фирми, с определени бих казал група предприятия, които всички са известни, те са известни на цялото общество, нещата действително ще тръгнат в една положителна посока.

Росица АНГЕЛОВА

Дата: 07.03.2013

Източник: Фокус

Прочетено: 4342