20.03.2013

За бизнеса най-важно е държавата да се разплаща навреме

- Г-н Данев, какво очаквате от служебния кабинет и какви предложения ще направят работодателите в съвета за тристранно сътрудничество?

- Първото нещо, за което ще настояваме, е прозрачност на всички фондове със социална значимост. Искаме да знаем реалното състояние на фискалния резерв и Сребърния фонд, на здравния и на пенсионния фонд, както и изпълнението на приходната и разходната част на държавния бюджет. Имаме опасения, че приходната му част не се изпълнява. 

Освен това изповядваме философията, че е по-добре да се увеличи присъствието на фондовете в разходите на съответните домакинства, вместо да им даваме компенсации, които изцеждат тези фондове. Например в момента 75% от цената на лекарствата се поемат от гражданите, а 25% от здравната каса. Ние искаме това съотношение да стане 50 на 50. По този начин гражданите ще получават повече доходи. За бизнеса обаче най-важното нещо е служебният кабинет да предприеме разплащане с фирмите по обществените поръчки и по ДДС. Общо 900 млн. лв. в момента са задържани - 350 млн. по обществени поръчки, още 350 млн. от ДДС и 200 млн. за здравеопазване. 

- Работодателските организации все пак вече заявихте, че също сте за спешни мерки за хората, които не могат да си платят сметките за ток и парно - заради което излязоха на улицата. 

- Така е, но не сме казали, че трябва да се променя цената на тока. Тя и сега е субсидирана. Просто трябва да се въведат компенсаторни механизми за бедните семейства. Ако се дава енергийна помощ, тя да не е на ръка, а с поименни ваучери за енергийно потребление, така че те да не може да бъдат препродавани. 

- А какво мислите за вдигане на минималната заплата от 1 април?

- За нас това е глупост. Синдикатите настояват за по-висока минимална заплата, но никой не направи анализ защо и къде са съкратени 400 хил. работни места. Това са работни места в малкия и средния бизнес, който не може да издържи поредно увеличение на минималната заплата. Това е много по-силен бич от всичко останало. В момента страната се нуждае от разкриване на работни места, за да се намали безработицата. Иначе няма кой да плаща осигуровки и данъци.

- Служебният кабинет даде заявка, че ще предприеме и мерки за стимулиране на фирмите да разкриват работни места. Как може да стане това?

- Всяка субсидирана заетост е временно решение. Ако искаме да насърчаваме заетостта, са нужни генерални промени в доста структури на българската икономика. Както и да се направи преглед на всички плащания на малките и средните предприятия извън регулаторните режими. Един пример - всяка година бизнесът трябва да плаща за пререгистрация на касовите апарати. Има още десетки-десетки подобни плащания. Ние искаме да се проследят дали всички те са целесъобразни. Защото те обезкръвяват малкия бизнес и водят до съкращаване на работни места. Друг пример - общините безконтролно вдигат данъците. Разбира се, служебното правителство не може да се справи с тези проблеми. Няма време за генерални промени. Основната задача на това правителство е да осигури честни избори и прозрачност в бюджета и на всички фондове. Защото иначе ще изпуснем и малкото, което имаме - финансовата стабилност.

Мила Кисьова

 

Дата: 20.03.2013

Източник: Стандарт

Прочетено: 3771