20.05.2013

 

Ставките на корпоративния и подоходния данък е добре да бъдат запазени. Това мнение изрази в предаването "Кой говори" по Дарик заместник-председателят на БСК Камен Колев. Той е категоричен, че това е предимство, което трябва остане във време на криза и чрез него страната ни да привлича инвеститори.

Според стопанската камара повишаването на данъците няма да доведе до по-висока събираемост, а тъкмо обратното. По думите на Колев потенциалът по събираемостта на данъците е висок, но тя зависи от волята на бъдещото правителство

Икономистът Георги Ангелов от Отворено общество подчерта, че има някои данъци, които са ниски и при тях събираемостта е добра като данъка върху доходите и данък печалба. Той напомни, че при други данъци, като например акцизи страната ни няма контрол, тъй като те се определят на европейско ниво и затова трябва да се работи върху събираемост, без да се пипат ставките.

За Георги Ангелов основният въпрос пред следващата власт е да се даде ясен сигнал, че има данъчна стабилност и най-вече предсказуемост за следващите години и основното да бъде свързано с повече стимули и санкции при неплащане на данъци.

При косвените данъци голяма част от този ефект би могъл да се постигне чрез повече електронни плащания, защото при тях няма как да се укриват данъци, изтъкна той. "Когато хората вместо да носят пари в портфейла си, искат да платят с карта и има повече ПОС-терминали и начини за плащане електронно, тогава вече много по-трудно, дори невъзможно е да се стигне до укриване. Обратно, в кешовата икономика е много лесно да решиш кое да отчетеш и кое не, особено при услугите", каза Ангелов.

По отношение на санкциите въпросът е труден, обясни той и изложи мнението си, че трябва да има повече обвързаност между това, което се плаща и това, което се получава например от осигурителната система, като така хората ще имат стимули да си плащат вноските.

В България икономиката е функция от политиката, каза от своя страна вицепрезидентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов. Държавата се опитва най-вече да ценообразува в икономиката, допълни зам.-председателят на БСК и посочи като пример цената на тока.

Колев подчерта, че състоянието на икономиката не е оптимистично. Ръстът на БВП през първото тримесечие е 0,4 на сто на годишна база и тримесечие по тримесечие растежът се забавя с тенденция към нулата. Нулев икономически растеж означава продължаване, стабилизиране, затвърждаване на рецесията, каза Колев. Според него не се очаква някакъв драстичен срив, но не се очертава и отлепване.

Дата: 20.05.2013

Източник: Дарик / lev.bg

Прочетено: 3059