07.07.2013

/Поглед.инфо/ Не съм в състояние да проверя сметките на г-н Пламен Орешарски и на министерството на финансите, но имам доверие на министър-председателя, който е един признат експерт, и на екипа около него.

Предишното правителство имаше два силно погрешни приоритета. Единият беше нулев касов бюджетен дефицит за сметка на изцеждането на бизнеса. Вторият беше присъединяването ни към ЕРМ-2. Това бяха първите два приоритета, които бившата власт беше заложила още в началото на своя мандат през лятото на 2009.

В страната съществува феномен - България има относително нисък държавен дълг, който се движи между 16-17,5% от БВП, в зависимост от движението на финансовите потоци, но в замяна на това българският бизнес има 220% задлъжняване към БВП. Такава ножица няма в нито една страна. Постепенно на бизнеса бяха прехвърлени всички негативи на икономиката. Резултатът е налице и всеки може да го види.

Дълги години държавата не си изплащаше дълговете към бизнеса - нито държавата, нито общините. Имаше забавяне на плащанията, включително по европейските проекти и обществените поръчки. Имаше забавяне на връщането на данък добавена стойност.

Това бяха едни дълги години, които на практика доведоха до ликвидирането на огромна част от малкия и среден бизнес и на закриването на 400 000 работни места.

Едно от основните намерения на правителството на Пламен Орешарски е тази практика да бъде ликвидирана. Ако министър-председателят смята, че първото съществено нещо е да се разплати с бизнеса, за да може да се завърти икономиката, това е една много сериозна мотивация да могат да бъдат взети експресно тези мерки. Подобно на екипа на Пламен Орешарски и аз смятам, че са необходими 1 милиард лева заемни средства, които да бъдат авансирани в икономиката, за да може тя да набере скорост. Това е най-добрият и най-бързият начин, за да може тя да се завърти.

Това са оздравителни мерки и те във всички случаи ще помогнат за оживяването на икономиката и за връщането на доверието на бизнеса към държавата и общините. /БГНЕС

 

Дата: 07.07.2013

Източник: http://bulgarski.pogled.info/

Прочетено: 2832