20.08.2013

Да не се вдига минималната работна заплата, а минималните прагове по браншове – за това настояват от Българската стопанска камара. Пред Дарик зам.-председателят на работодателската организация Камен Колев бе категоричен, че има много предприятия от частния сектор, които не могат да си позволят увеличение на минималната работна заплата с около 10 % - например от 310 на 340 лева, защото това ще ги накара да съкращават персонал. В същото време има браншове, в които така или иначе има ръст на заплащането и които могат да си позволят увеличение на заплатите на служителите.

Според Колев вече е започнало договарянето на минималните прагове по браншове, което да влезе в сила от догодина.

Засега от работодателската организация виждат стъпки напред в подобряването на бизнес средата, но все още има изключително много работа при обществените поръчки и административните такси и режими, особено в общините, които дори са въвели незаконни бюрократични пречки. Важно е да има бързо разплащане с бизнеса и да не се бави ДДС-то, категоричен е Камен Колев.

По отношение на евентуалния ръст на минималната работна заплата той обясни, че ако в едно малко или средно предприятие фонд Работна заплата е 100 000 лева месечно, то увеличението на минималната заплата би довело до увеличаване на фонда с с 10 на сто и това за част от предприятията би било непосилно бреме. „Затова нашата позиция е: нека има преговори на секторно ревнище за колективното трудово договаряне и в тези сектори, където това е възможно, да се вдига МРЗ, без от това да пострада никой от съществуващите бизнеси", каза зам.-председателят на БСК.

Има ли реална опасност от рецесия до края на годината? Все още страната ни не е в рецесия, но опасността от нея е реална, каза Колев. Очакванията на Българската стопанска камара са за цялата година икономиката ни да отбележи растеж с под процент, колкото е заложено в ревизираната правителствена прогноза при актуализацията на бюджета.

Все по-голямо свиване на потреблението и на продукцията в строителния сектор, отбелязват от работодателската организация. Това е сигурен белег за забавянето на икономиката.

Чуйте какво каза още Камен Колев тук.

Дата: 20.08.2013

Източник: Дарик радио

Прочетено: 3580