21.10.2013

С около 50 900 души ще намалее борят на българите, които се осигуряват за пенсия през 2014 г., става ясно от публикуваните данни на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване. Така догодина 2,726 млн. нашенци ще внасят пари в системата, докато през 2013 г, те са били 2,777 млн. души. В същото време бюджетът предвижда и увеличаване на приходите от осигуровки като абсолютна цифра.

Съставителите на документа очевидно са разчитали вдигането на максималния осигурителен праг от 2200 на 2400 лева да вкара нови близо 40 млн. лева в системата на осигуряване. Друга причина за очакваното увеличаване на събраните пари е във вдигането на средния осигурителен доход с близо 40 лева за догодина, твърди Григор Димитров от Българска стопанска камара пред в. „Преса”.

Експертът обаче не е убеден, че това ще се случи в действителност, тъй като през годините на кризата са съкращавани предимно хора с ниски доходи и ако тенденцията се запази, новите безработни ще са от групата на тези с по-високи от средните приходи.

Продължава и негативното отражение на тавана на пенсиите спрямо желанието на хората с високи доходи да се осигуряват на тавана - те виждат, че шансът им да взимат реалната си пенсия след години не е голям, смята още Димитров.

Днес надзорът на Националния осигурителен институт ще обсъди планирания бюджет за държавното обществено осигуряване за следващата година. Според проекта над 360 млн. лева допълнително ще се насочат за пенсии. Така парите за възрастни ще надхвърлят 8 млрд. лева.

Планираното увеличение с 3% от юли ще вдигне най-ниската пенсия на 154,50 лв., въпреки че от социалното министерство се надяваха да се намери начин увеличението да е поне с 5%. Тогава минималната пенсия щеше да е с 3 лева повече. Таванът на пенсиите се вдига - от 770 на 840 лева.

Над 1,1 млрд. лева ще се насочат за обезщетения за безработица и други. Минималната заплата става 340 лева. Толкова ще са и майчинските. 

Дата: 21.10.2013

Източник: Дарик радио

Прочетено: 4212