04.02.2014

Проблемът с безработицата започва да се смекчава. Очаква се тази година тя да достигне 13 на сто и да започне да намалява.

През 2014 година проблемът ще остане основен и поради тази причина има натиск за социални искания преди всичко към работодателите. Това мнение изрази в предаването "Кой говори" по Дарик зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

Данните за миналата година показват, че през третото тримесечие има загуба ва 20 000 наети работни места, а в същото време има разкриване на 17 000 самонаети. Тоест чистата загуба е 3000 места. Безработицата ще продължи леко да нараства, но тя все пак се смекчава като проблем, каза Колев.

Тази година се очаква безработицата да достигне почти 13 на сто и да започне да спада към нива от 12 процента и по-малко, прогнозира икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Цанов.

По думите му въпросът не е, че безработицата е висока за момента, а че това е дългосрочен проблем. Основният проблем е структурата на безработицата, тъй като 56 на сто от хората без работа нямат такава в дългосрочно.

За да се реши проблемът с дългосрочната безработица е нужна стратегия, категоричен е Камен Колев.

АУДИО

Дата: 04.02.2014

Източник: Дарик

Прочетено: 2863