05.02.2014

Конституционният съд отмени единната сметка на НАП, по която се превеждат данъците и осигуровките.

Решението е било взето вчера с 8 на 2 гласа, а днес се очаква публикуването на мотивите на сайта на КС, пише в. "Труд".

Въведената от началото на 2013 година единна сметка е била оспорена пред съда от депутати от Синята коалиция, ДПС и БСП в края на 2012 г. Депутатите, сред които бившият премиер и финансов министър Иван Костов, атакуваха промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Мотивът им е, че те отнемат правото на избор на гражданите кои от задължения си да погасят по-напред, а парите им, преведени по единната сметка, погасяват най-старото задължение.

Досега тези задължения се погасяваха по реда на възникването им и когато се отнасят за една и съща година, лицето имаше право да заяви кое от тях погасява. С изменения в закона за ДДС и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс парламентът разписа, че когато длъжникът има няколко публични задължения, които не е в състояние да ги погаси едновременно, се изплаща това, чийто срок за погасяване изтича най-рано. Според депутатите така се нарушават граждански права.

Мотивите на съда за решението са подобни на тези, с които е сезиран - с единната сметка се създава заплаха за правата на осигурените и се нарушава принципът на правовата държава. Това става, тъй като човек може да внесе пари за пенсия, безработица и болест, а всъщност със сумата да бъдат погасени данъчни задължения. В мотивите си съдът посочва още, че не може задължението да се плащат данъци да се противопоставя на правото на осигуряване.

С решението на КС се връща автоматично старото положение.

Дата: 05.02.2014

Източник: в. "Труд"

Прочетено: 3404