25.02.2014

вж. ВИДЕО

Основният въпрос, който трябва да си задаваме, когато говорим за промените в трудовото законодателство е има ли нужда от реформи и коя е приемливата цена за такава реформа. Така заместник-изпълнителният председател на БСК Димитър Бранков коментира в студиото на Нова ТВ мерките на БСК за подобряване на административната тежест в областта на труда и осигурителното законодателство.

Заместник-председателят на БСК допълни, че въвеждането на възможността 15-годишните да работят ще подпомогне процеса по въвеждане на дуалната система, както и ще подобри състоянието на пазара на труда. Бранков допълни още, че проблемът пред заетостта на у нас е много сериозен – повече от 600  000 са безработните, сред тях има много млади хора, които не могат да четат.

„Не бива да бъдем определяни като робовладелци, заради предложението ни да има възможността работодателите „да преотстъпват“ квалифицирани служители на други работодатели“, коментира Бранков. Предложението на БСК регламентира правото на работодателите да сключват договори помежду си за временно или постоянно предоставяне на специалисти от едно предприятие на друго, срещу съответно възмездяване на „предоставящия” кадрите работодател, при постигнато взаимно съгласие на работника или служителя и работодателите. Тази възможност е регламентирана в конвенция на МОТ, както и в директива на Европейския съюз

Няма как да се случи реформата в професионалното образованието без достъп на 15-годишните до трудов процес”. С тези думи зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков коментира едно от предложенията на БСК за регулация на трудовия пазар. Идеята е да се регламентира възможността 15-годишните да работят законно във връзка с въвеждането на т.нар. дуално обучение - система, доказала своята ефективност в страни като Германия, Швейцария, Австрия и др.

"БСК няма очакване да се намали периодът от две години, в който майките да получават обезщетение за майчинството, но настоява за премахването на платения годишен отпуск от 20 дни за сметка на работодателя, който се полага на майките за този период", обясни Димитър Бранков. Предложението е продиктувано от факта, че ползването на допълнителни 40 дни основен платен годишен отпуск от майка, която е била вече две години в отпуск по майчинство, е за сметка, както на работодателя, така и на останалите работници и служители. Ето защо, когато е ползван отпуск за отглеждане на дете, не би следвало да се ползва и отпуск с цел възстановяване от трудовия процес, тъй като работничката практически не е участвала в него.  

БСК предлага да се въведе възможност майките да избират между два варианта - двугодишен отпуск за отглеждане на дете при сегашните (ниски) нива на обезщетение или едногодишен отпуск при по-високо обезщетение. Във втория случай майката ще има възможност по-бързо да се върне на пазара на труда и да не губи от своята конкурентоспособност. Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков изтъкна, че държавата трябва да поеме разходите за своята демографска политика, а не да прехвърля тази отговорност на бизнеса.

 

Дата: 25.02.2014

Източник: БСК

Прочетено: 3627