16.04.2014

Промените в Закона за защита на конкуренцията, внесени от социалистите и приети на първо четене от парламента във вторник, нарушават редица принципи, заплашват конкурентната среда и създават условия цените на стоките да започнат да растат. Такова предупреждение направи изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев в предаването „Тази сутрин” по bTV. Един от вносителите – Румен Гечев, настоя, че промените отговарят на „най-добрите практики в Европейския съюз”.

Нелоялната и недобросъвестна търговска практика, обаче, не се лекува с антитръстово законодателство. Предложенията, които се предлагат, правят опит да ограничат търговците в нелоялните практики. В същото време се нарушават принципи, заложени още в римското право, както и на действащи закони у нас, коментира изпълнителният председател на БСК.

„Промените, които се предлагат, нарушават принципите на договорното начало, свободата на договарянето, гарантирането на пазарната икономика и свободата на пазарната инициатива. Премахва се и възможността за съдебен контрол върху Комисията за защита на конкуренцията.  Не е направена и оценка на въздействието – върху икономиката, върху потребителите и производителите.", заяви още Божидар Данев.

Цялото интервю гледайте тук: ВИДЕО

 

Дата: 16.04.2014

Източник: БСК

Прочетено: 2972