22.04.2014

Отражението на украинската криза върху българския бизнес засега е противоречиво. Все още е рано за окончателни виждания и сумарни заключения. В момента въздействието е негативно – българският износ е ограничен. Той е около 800 млн. долара и е спаднал значително. Всяка една политическа турбуленция се отразява негативно върху износа. Това коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Кои са, все пак, положителните ефекти? Първото нещо е, че очакваме увеличение на туристическия поток. На второ място – покачването на цените на житните култури. България е голям износител на зърно и това ще бъде положително явление. Има и други положителни явления – например акостиращите на българското пристанище круизни кораби., коментира още Данев.

Трудно е за окончателни заключения, но балансът в крайна сметка може и да се окаже положителен, ако наистина се покачи цената на зърното. Не забравяйте, че Украйна е един от най-големите износители в света след Канада. Ако теглим чертата в края на годината може да се окаже, че сме спечелили от украинската криза. При всички случаи, обаче, всяко едно подобно смущение в дългосрочен план не е полезно., заяви още изпълнителния председател на камарата.

По отношение на санкциите срещу Русия, правителството се държи на доста умерена позиция. Имаше дори изказвания, че много трудно ще се съгласим с тежки санкции. Нека не забравяме, че България би била една от най-потърпевшите страни от санкции към Русия., коментира Данев.

Газопроводът "Южен поток" е много сериозна бизнес инициатива, която ще доведе до отваряне на много работни места в страната. Трудно мога да преценя как ще се развие политически въпросът с този проект. Погледите на медиите обаче са насочени към страните, които ще транспортират този газ. Никой не говори кой го потребява., смята Божидар Данев.

В края на краищата Русия няма да тръгне да изгражда газопровод, ако няма кой да потребява синьото гориво, което ще тече по него. Очевидно е, че от страна на САЩ има ескалация към по-тежки икономически мерки, докато Европа е по-умерена. По отношение на България, обаче, такива санкции несъмнено биха се отразили негативно, защото ние сме твърде маргинална икономика, за да можем да погасим всички негативи., заяви още изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Дата: 22.04.2014

Източник: BGNES

Прочетено: 3368