24.07.2014

Нищо добро не очаква икономиката на страната в следващите месеци въпреки оставката на правителството. Такова мнение изказа изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, цитиран от Фокус.

Той посочи, че след май заради политическите турбуленции няма никаква яснота за финансово-икономическото състояние на страната.

„В следващите месеци състоянието на икономиката ще се влоши, прогнозира Данев. Политическите боричкания ще изгонят инвеститорите, както българските, така и чуждестранните“, допълни той.

По думите му докато няма стабилно управление с пазарно отношение към българската икономика, нищо добро не очаква страната.

„Като връх на всичко идват и проблемите с КТБ. Това означава, че този сектор на икономиката ще бъде блокиран“, коментира Данев.

Според него и за синдикати, и за работодатели това е била последната капка, която е преляла чашата на търпението към политическия елит, който в последните няколко месеца е показал пълна незаинтересованост от състоянието на икономиката и развитието на обществото.

Данев посочи, че точен индикатор за такова поведение е фактът, че БНБ, правителството и всички лидери на партии са обявили, че на 21-ви юли КТБ ще бъде отворена. „Това не само, че не се случи, а никой от тях нямаше доблестта да излезе и да каже, че не се отваря по тези или други причини“, изтъкна той.

Припомняме, че в сряда национално представените организации на работодателите и синдикатите у нас поискаха КТБ да бъде стабилизирана от надзорен комитет, в който да участват доказани експерти в санирането на банките.

Те изпратиха открито писмо до президента, премиера, председателя на Комисията за финансов надзор, както и до парламентарно представените партии с исканията си за подобряването на ситуацията около банката.

В него организациите отбелязват, че БНБ, КФН и правителството са излъгали обществото, че банката ще отвори врати на 21 юли. Институциите са показали, че не могат да се справят със ситуацията и затова е искането и за новия надзорен комитет, обясняват организациите в документа.

Дата: 24.07.2014

Източник: Инвестор

Прочетено: 1963