28.11.2014

Имахме точно 48 часа, за да се запознаем с проекта за бюджет. Времето за това беше разчетено много точно от управляващите, защото е обичайно да ни се предоставя този толкова важен документ в последния момент преди съгласуване, каза в “Денят започва” на БНТ Божидар Данев – председател на Българската стопанска камара, часове преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 
Бюджетът е най-важният инструмент за провеждане на политики и в този смисъл приходната част в проектобюджета е силно подценена, подчерта той и предположи, че зад това стои вземането на предварителни мерки, ако бюджетът не се изпълни, а ако се реализира, да може да се отчете, че е преизпълнен. Това, обаче, на практика занижа изисквания към НАП, към митниците, към всички останали институции, а всъщност те са далеч от възможностите, които има в момента нашата икономика, обясни Данев и добави категорично: “Нарочно се нагнетява в обществото, че е драматично състоянието на българската икономика. Не е драматично. Такъв апокалипсис изобщо не седи под въпрос.” Според него всичко това има за цел да оправдае и новия дълг от 8 млрд. лева. “Това силно ни притеснява, защото знаем колко лесно се харчат готови пари”, прибавя той.
 
В коментара си за разходната част на “бюджет 2015″ Божидар Данев отбеляза, че противно на обещанието на политиците да не се пипат данъците, в проекта се предвиждат сериозни промени в някои области като данъка върху лихвите и депозитите, осигурителната тежест, минималните прагове.

Дата: 28.11.2014

Източник: БНТ

Прочетено: 3503