18.12.2014

Постижима ли е енергийната независимост за България коментираха в ефира на БНТ двама бивши енергийни министри тази сутрин. Румен Овчаров изказа тезата, че е възможно да имаме независимост чрез взаимната зависимост с Русия.

„Аз винаги съм мислил, че ако през България минава 30% от руския транзит на природен газ, плюс 10-15% от руския износ на петрол, Русия също ще бъде силно зависима от България“, уточни той.

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика към 43-то Народно събрание Делян Добрев обаче не се съгласи, че „колкото повече тръби минават през България, толкова по-независими ще сме“. За него независимост ще донесе конкуренцията на пазара.

„Хубаво ще е тръбите да са от различни източници, за да има поне конкуренция“, заяви той и допълни, че най-важното, което ще гарантира енергийната независимост на страната, са проучванията за собствен добив.

„Нямам предвид шистов газ, а проучванията за добив в Черно море“, уточни още бившият енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов.

Двамата енергийни експерти направиха коментар и за проекта „Южен поток“. За Румен Овчаров през последните години се бъркаше много с този проект и той беше използван като разменна монета и средство за натиск върху Русия.

За него проектът е бил „разглеждан от някои от предишните правителства като средство за обогатяване на близки до тях фирми“.

„За мен проектът с участието на България е приключил“, категоричен е Овчаров и допълни, че дори и да има някакъв вариант на „Южен поток“, той ще заобиколи България.

За Добрев обаче Русия все още не е изпратила официалната си позиция по казуса на България. След получаването на такъв документ правителството ще реши какви действия да предприеме.

Румен Овчаров каза още, че идеята на Русия през 2005 – 2006 година е била тръбите да минават през трасето на „Син поток“, правейки алтернатива на "Набуко", а не заобикаляйки Украйна.

Той отново отхвърли тезата, че проектът няма да носи нищо на страната и изчисли, че на базата на размера на сегашните транзитни такси, България е щяла да получава приходи в размер на 600 млн. долара годишно. В неговите сметки се включва цена за транзит от 1,85 долара за хиляда куб. метра на 100 километра пренос и пренос на 63 млрд. куб. метра (пълният обем на газопровода) годишно през 500 километра, колкото е дължината на трасето на българска територия.

Според Делян Добрев обаче по време на правителството на Пламен Орешарски инвестицията в проекта е нараснала с над 1 млрд. евро и по тази причина само от приходите от транзитни такси трудно би се изплатила за 15-20 години.

Дата: 18.12.2014

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2133