26.02.2015

В рамково споразумение за обмен на информация между МОН и НОИ трябва да се включат и други държавни органи

 

Рамково споразумение за обмен на информация между МОН и НОИ ще улесни осъществяването на държавната политика за повишаване на качеството на образованието, като то ще обслужва както системата на средното образование, така и тази на висшето образование. 

Аз не се съмнявам, че това споразумение ще изиграе роля за това държавните  органи, бизнесът и цялото общество да има информация за реализацията на завършилите студенти. И в момента се прави този обмен на информация, каза в интервю за предаването "Преди всички" заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

Това, което бихме искали да видим, е на масата около това споразумение да бъдат привлечени и други компетентни държавни органи. Като част от това споразумение трябва да бъде и МТСП, Националната агенция за професионално образование, НАП и други, добави той.

Бранков обясни, че информацията, в която разполага БСК и държавата за реализацията на учениците и студентите, е частична и не обхваща всички основни характеристики на работната сила: Най-вероятно българската държава не знае кой е номерът на вашата диплома, кой университет сте завършили, каква специалност. За най-новите випуски само тази информация е достъпна от МОН.

Пазарът на труда в България има огромни структурни проблеми. Имаме над 65% заетост в икономически дейности, отрасли, които изискват ниска квалификация. Има голям проблем и от страна на търсенето на труд. С малки изключения в профила на ИТ специалисти, специалисти в много тесни области, практически търсенето е за нискоквалифициран труд, който е и ниско платен.

Още преди 5-6 години можеше да се осъществи обменът на тази информация, каза още Бранков и добави: Не става дума за харчене на стотици милиони по обществени поръчки или с европейски средства, а става дума за конкретни стъпки за намаляване на обема, които се изисква от работодателите, за структуриране на тази информация в достъпен вид, който да позволи държавата да има ефективни политики и в образователната система, и в системата на заетостта.

По думите му, качеството на образование във висшите училища не е достатъчно добро и затова са необходими промени при акредитацията на ВУЗ-овете.

По отношение на пенсионния модел, Бранков коментира: Вероятно в следващите дни ще излезем с предложение към Ивайло Калфин и социалните партньори с много по-подробни предложения, зад които заставаме.

Цялото интервю с Димитър Бранков чуйте в звуковия файл.

Дата: 26.02.2015

Източник: БНР

Прочетено: 3518