30.03.2015

Близо 151 млн. евро отпусна на България Европейският съюз до 2020 г. за развитие на биологичното земеделие. Какви са условията за кандидатстване за субсидиите? По темата говори пред Дарик Лидия Чакръкчиева - главен експерт в дирекция „Развитие на селските райони“ в земеделското министерство. 

„Мярка Биологично земеделие е нова мярка, с цялата условност на нова, защото в стария програмен период биологичното земеделие беше отделно направление от мярка 214. Но тъй като интересът към биологичното производство изключително много нарасна, в последните години Европейската комисия предпочете тази дейност да бъде обособена в отделна мярка”, каза тя. 

„За да могат да кандидатстват бенефициентите по тази мярка, е необходимо да имат сключен договор с контролиращо лице, което да ги съветва и направлява в методите на биологичното земеделие в тяхното стопанство. Информация кои са контролиращите лица за биологично производство биха могли кандидатите по мярката да намерят на сайта на Министерството на земеделието”, обясни Чакръкчиева. 

„Друго нещо, на което трябва да отговарят бенефициентите като допустимост, е първо да изберат кое направление ще прилага - дали растениевъдство, дали биологично пчеларство или биологично животновъдство”, допълни тя. 

„За целия програмен период бюджетът по мярката е приблизително около 151 млн. евро. Тази година очакваме изключителен бум на кандидатстване, защото 2014 г. беше нулева за кандидатстване за биологично земеделие”, съобщи още Лидия Чакръкчиева.

 

Дата: 30.03.2015

Източник: сп. Мениджър

Прочетено: 1575