07.04.2015

Членовете на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН дадоха начало на проекта за силата на потребителя “Отговорният избор”. Компаниите лидери на инициативата са “Овергаз Инк.” АД, “ТехноЛогика” ЕАД, “КонтурГлобал Марица Изток 3” АД, “Софарма” АД, “Мобилтел” АД и ВУЗФ, а самата кампания ще премине под мотото “Едно има значение”. На старта присъства и директорът на Глобалния договор на ООН Георг Кел, който подписа лично годишния Меморандум за разбирателство между глобалната организация и българската структура.

Основната цел на “Отговорният избор” е да изведе на преден план прозрачността в отговорното производство и предлагане от страна на компаниите. Инициативата ще покаже на потребителите, че със своите постъпки и покупки те имат силата да променят производствените практики, да управляват „модата”, налагана от рекламодателите, и да възпитават култура на анти-консумеризъм у себе си и младите хора. Началото бе дадено със специален флашмоб “Едно има значение” в Докторската градина в София, реализиран в партньорство с Театрален колеж „Любен Гройс“.

“Преди да сме организации и компании, ние сме личности, които освен права имат и отговорности. И трябва да заставаме зад тях ежедневно с всеки един избор, който правим”, напомни Сашо Дончев, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

С участието си в “Отговорният избор” компаниите отчитат своята роля в решаването на значими обществени проблеми като наличието на непрозрачни практики за защита правата на потребителите, неетичен маркетинг, увеличаване на консуматорското поведение, неинформиран и неосъзнат избор на потребителите за стоките и търговските марки. Проектът е отворен за всички компании, които припознават ценностите на инициативата, дори да не са членове на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Подписване меморандумПо-рано през деня Георг Кел и Сашо Дончев подписаха Меморандум за разбирателство между Глобалния договор на ООН и Българската мрежа. Споразумението се подновява всяка година след представяне на годишния отчет на местните организации.

“Днес се поставиха стабилни основи за компаниите, които развиват отговорен бизнес, за да преминат на следващата фаза от мисията на Глобалния договор – да бъдат привлечени повече партньори в проекта, за да се разпространяват добрите практики и да се насърчават гражданите да осъзнаят активната си роля за изграждането на една по-добра общност”, каза Георг Кел. Той допълни, че започналата на 3 април инициатива “Отговорният избор” е отлична възможност за цялото общество да се справи с предизивкателствата и да постигне напредък в критични области.

За Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

От официалното си учредяване през 2010 г. от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун насам Българската мрежа на Глобалния договор обединява повече от 25 компании. Всички те работят активно чрез колективни проекти с обществена значимост, които имат положителен ефект върху устойчивото развитие на бизнеса и обществото.

Неформалната мрежа на Глобалния договор у нас включва над 140 компании. Членовете на мрежата прилагат в практиката си инициативи за инвестиции и бизнес образование, Принципите за отговорно инвестиране (PRI) и Принципите за отговорно управление на образованието (PRME).

Дата: 07.04.2015

Източник: prinbulgaria.com

Прочетено: 2278